Jágr se stěhuje na Broadway

Měsíce se spekulovalo o odchodu Jaromíra Jágra z Washingtonu do New Yorku Rangers. V pátek večer se však stal odchod nejlépe placeného hokejisty do nejbohatšího klubu zámořské NHL skutečností. Český forvard míří na Broadway výměnou za Ansona Cartera.

"Je to definitivně potvrzené, už jsme si s Jardou Jágrem volali a byl trochu překvapený s jakou rychlostí se vše dořešilo. Určitě je ale rád, že se dostává do klubu, který bude reálně bojovat o play-off. Po rozbruslení na Floridě, kde v pátek večer Washington hrál, dostal pokyn sbalit si ihned věci, aby stihl nejbližší letadlo do Ottawy, kde se Rangers představí v sobotním utkání a Jágr zřejmě v jejich dresu," sdělil pro hokej.cz Jágrův osobní trenér Marián Jelínek.

Jágr, jenž začínal v NHL jako hráč Pittsburghu před téměř čtrnácti lety, mění dres v zámoří teprve podruhé. V létě roku 2001 přestoupil do Washingtonu, který jej nyní nabídl jednomu z nejbohatších celků soutěže, newyorským Rangers.

Manažer Washingtonu McPhee se rozhodl k rychlému jednání se svým protějškem z Rangers Satherem, jenž o Jágra už delší dobu usiloval a včera společně dospěli k závěru, že nejdražší hokejista NHL okamžitě přestoupí a kluby se v nejbližších čtyřech letech budou spolupodílet na Jágrově platu, přičemž Capitals přispějí téměř polovinou.

O milión dolarů ročně méně

Kontrakt, který Jágrovi zajišťuje 11 milionů dolarů ročně, se totiž stával pro washingtonský klub s ročním rozpočtem 50 miliónů dolarů velkou záteží a majitel Leonsis se rozhodl nejdražšího hráče vyměnit. "Řekli Jágrovi, že by ve Washingtonu mohl setrvat, ale že tam v tom případě z hvězd zůstane sám," přiblížil Jelínek s tím, že odejít by pak museli další hráči s miliónovými příjmy jako jsou Lang, Bondra, Gončar či brankář Kölzig.

Rangers uvolňují do Washingtonu Ansona Cartera, střelce zlatého gólu Kanady ve finále posledního MS, jenž pobírá 2,8 mil. dolarů. Podle informací TSN přitom Jágr souhlasil se snížením roční gáže o jeden milión dolarů a v příštích letech si tak za sezónu vydělá 10 miliónu dolarů.

Pětinásobný vítěz Art Ross Trophy se v mužstvu Rangers přiřadí k českým útočníkům Petru Nedvědovi, Martinu Ručinskému a Janu Hlaváčovi. Odchod Jágra do New Yorku však zmenšuje jeho šance na účast na letošním světovém šampionátu v Praze. Zatímco Rangers jsou pouhé dva body od osmého místa ve Východní konferenci, které zajišťuje účast v play-off, zatímco u Washingtonu je skoro jisté, že o Stanleyův pohár hrát nebude.

MARTIN KÉZR, PRÁVO

obsah | svět - svet