Jágr: Nechci být hvězdou, která v Rangers zhasne

Český hokejový útočník Jaromír Jágr prožíval po přestupu do New Yorku hektické okamžiky, ale nyní už je spokojený. V rozhovoru pro deník Právo si pochvaluje atmosféru v mužstvu, hvězdné spoluhráče a útočné pojetí mužstva. Na debakl s Ottawou se už snaží zapomenout a věří, že s Rangers dosáhne skvělých výsledků.

Jak jste oslavil premiérové vítězství na newyorském ledě, k němuž jste přispěl gólem do sítě Floridy a nahrávkou na dva další?

Zašli jsme na Manhattanu s českými spoluhráči na večeři, přece jsem musel dát zápisné. Po velmi dlouhé době jsem měl klidný večer, už jsem si stihl obstarat i nějaké další oblečení, vždyť jsem přiletěl s jediným oblekem. Poslední dny byly opravdu hektické, měl jsem moře starostí.

Žil jste ve stresu kvůli očekávané změně dresu?

Jsem rád, že to mám za sebou, protože pro mne bylo velice těžké nastupovat za Washington s tím, že možná už druhý den budu hrát za někoho jiného. Trejd uprostřed sezóny, kdy během okamžiku změníte mužstvo, aniž byste se pořádně stihl rozloučit anebo poznat nové spoluhráče, je zvláštní věc. Vlastně krok do neznáma. K tomu pak nervozita, jak se mi povede v novém působišti.

Jak se cítíte jako hráč nejbohatšího klubu NHL?

Přivítání v kabině bylo perfektní, všichni mě vzali, jako bych s nimi hrál odjakživa. Doufám, že v zámoří už jiný dres než Rangers neobléknu. Zdá se mi, že hrají podobným stylem jako kdysi Pittsburgh, hodně útočně, což mi vyhovuje. Přiznávám, že když jsem si pustil hokejv televizi, často to byl právě zápas Rangers, líbil se mi jejich ofenzívní hokejový projev. Je tu i pět bývalých spoluhráčů z týmu Penguins včetně mého dobrého kamaráda Petra Nedvěda.

Nevyděsil vás však debakl Rangers v Ottawě?

Můj první zápas v novém dresu skončil průšvihem, ale na tu porážku se všichni snažili rychle zapomenout. Nemá cenu se ohlížet a trápit se, ale jsem rád, že premiéra v New Yorku vypadala daleko lépe. Usmívat se můžeme, až pronikneme do play-off.

Cítíte velký tlak?

Vím, že si ode mě spousta lidí hodně slibuje, ale nejvíc toho chci od sebe já sám. Dostávám novou šanci všem dokázat, že jsem pořád dobrý hokejista. Rozhodně nechci být hvězdou, která v Rangers zhasne. Po dalších individuálních trofejích netoužím, sním o úspěchu týmu.

Věříte, že Rangers mají na to hrát po šesti letech o Stanleyův pohár?

Ano a jsem pro to ochoten dělat na ledě cokoli. Při pročítání soupisky jsem zjistil, že je to ohromně talentované mužstvo a podle mne i dobře namixované. Jen ten potenciál prodat na ledě. Zatím jsem tu odehrál dva zápasy, lišící se jako den a noc. Stále ale věřím, že můžeme hrát play-off a v něm vážně míchat karty.

Publikum v Madison Sqaure Garden bývá k hráčům velmi kritické, jak to vnímáte?

Při potlesku diváků po zápase s Floridou se mi ulevilo, přece jen jsem nevěděl, co můžu čekat. Dokonce jsem si všiml, že v hledišti byly dresy s mým jménem a číslem 68 na zádech. Diváci se mi zdáli hodně spontánní, zřejmě dovedou vynést hráče do nebes i zatratit. Nemůžete létat v oblacích, když všechno klape, ani se hroutit, pokud to nejde. Vždy máte šanci to otočit.

Výměnu z Washingtonu jste moc ovlivnit nemohl, přesto se zdá, že jste ji přivítal?

Už v létě 2001 při trejdu z Pittsburghu jsem myslel, že půjdu do New Yorku. Jenže to dopadlo jinak. Pak jsem začínal mít pocit, že už mě vůbec nikdo nechce, takže jsem rád, že nyní mohu být s týmem, který o mě opravdu stojí. Musím přiznat, že jsem stále doufal ve zlepšení Washingtonu a o odchod nijak zvlášť neusiloval, i když mě štvalo, jak často jsme prohrávali.

V dresu Capitals výborně fungovala vaše spolupráce s Robertem Langem, nelitujete přece jen ztráty tak skvělého spoluhráče?

Perfektně jsme si vyhověli, těžili ze své hry navzájem. Třeba mi ho sem koupí, ale spíš si budu muset zvyknout na nové spoluhráče. Souhru je ještě třeba pilovat, i když s Lindrosem a Ručinským se nám proti Floridě teď hrálo docela v pohodě. Mohutný Lindros se tlačí před branku a svou hrou dělá spoustu místa na ledě, čehož se dá využít. Předchozí zápas jsem absolvoval v Nedvědově formaci, jenže po tom debaklu se muselo zamíchat sestavou.

Už jste si zvykl v největším americkém městě?

Hned po příletu mi kapitán mužstva Messier říkal, že v New Yorku zažiju nejlepší dny svého života. Jsem tu teprve od sobotní noci, ale cítím velkou změnu a musím se s tím trochu srovnat. Dávám za pravdu těm, kdo říkají, že je to jedinečné místo na světě. Všichni mi slibují život na hraně a já si stále dost dobře asi neumím představit, kam jsem se vlastně dostal. U nás v celé republice žije deset miliónů lidí, tady jich je mnohem víc.

Kam jste se stihl v New Yorku už podívat?

Překvapila mě tu dost velká zima, čas na prohlídku města ještě nebyl. Zatím znám nejlépe okolí haly a hotelové apartmá přímo naproti Madison Square Garden. Když potřebuji někam zavézt, zatím byl vždy k dispozici Petr Nedvěd jako řidič.

Už si sháníte dům a přiletí za vámi z Washingtonu maminka?

Zatím není důvod, mám k dispozici dva pokoje se vším potřebným. Navíc v příští sezóně hrozí stávka, takže je zbytečné uvažovat o koupi nemovitosti. A máma má zatím asi dost práce s domem ve Washingtonu.

MARTIN KÉZR

obsah | svět - svet