Janda znovu nestačil jen na Ahonena

Ani ve třetím závodě Světového poháru za sebou nedokázal český skokan Jakub Janda uhájit vedení z prvního kola. Ve švýcarském Engelbergu dnes skončil stříbrný; na první místo se ze druhé příčky opět propracoval letošní suverén Janne Ahonen z Finska a s náskokem čtyř desetin bodu oslavil sedmé vítězství v osmém závodu sezony. Janda si upevnil skvělé druhé místo v průběžném pořadí SP.

Janda dnes v prvním kole předvedl skok dlouhý 133,5 metru a před Ahonenem, který doletěl o půl metru dál, vedl díky lepším známkám za styl o 2,1 bodu. Druhé kolo se mu ale stejně jako v sobotu v Engelbergu a před týdnem v Harrachově tolik nevydařilo. Skok dlouhý 130 metrů byl o pět metrů kratší než Ahonenův druhý pokus, a přestože Fin opět pokazil dopad, těsně zvítězil.

Před Jandu se tentokrát už nikdo další nedostal. Po dvou třetích místech, za která je vypsaná prémie 7000 švýcarských franků, tak český závodník inkasoval šek na 12.000 (asi 238.000 korun). Ahonen získal už posedmé dvacetitisícový bonus.

Další český skokan Jan Matura se stejně jako v sobotu do druhého kola v Engelbergu neprobojoval. V prvním kole skočil 107,5 metru a obsadil 34. místo. Od postupové třicítky ho dělilo 6,8 bodu.

(r)

obsah | svět - svet