Prezident Havel udělil státní vyznamenání naší krajance v Chorvatsku

Předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová dostala za práci v krajanských sdruženích státní vyznamenání od prezidenta Havla - v Britské radě v Praze má výstavu anglická fotografka Lucie Helenka Pearcey. Česky se učila o prázdninách u své babičky na Domažlicku - a znovu se vrátíme k výstavě o Českém a slovenském exilu v Brně. Expozice připomněla i 50. výročí protestní akce, kdy se na Brno snesly balony s protikomunistickými letáky.

Pouhé čtyři dny před svým odchodem z Pražského hradu udělil prezident Václav Havel státní vyznamenání naší krajance. Medaili Za zásluhy o Českou republiku 3. stupně dostala dlouholetá předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová. Vyznamenání jí v Daruvaru předal český velvyslanec v Chorvatsku Petr Buriánek. Prezident Havel tak ocenil nejen obětavou práci paní Janotové v krajanských sdruženích, ale i to, jak se věnuje rozvoji českého školství v Chorvatsku. Jen v Daruvaru již osmdesát let působí česká škola Jana A. Komenského a 75. výročí oslavila tamní mateřská školka. Svaz Čechů v Chorvatsku, který zastřešuje činnost všech tamních českých krajanských spolků, předloni také oslavil už 80 let činnosti. Spolky pořádají celou řadu kulturních a společenských akcí, jen namátkou jmenujme alespoň divadelní přehlídky, festivaly dechovek nebo dětských folklorních souborů.

"Zvlášť bych tady také zdůraznila naše české dožínky, které dokazují, že česká menšina v Chorvatsku zůstává věrná svým tradicím, svému českému jazyku."

Připomněla Lenka Janotová jednu z nejvýznamnějších krajanských akcí, na kterou se pravidelně sjíždějí stovky účastníků. Činnost Svazu byla oceněna i v loňském roce, kdy od tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana získal Cenu Jana Masaryka Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

"Myslím si, že Svaz Čechů prostřednictvím Českých besed a škol, mateřských škol a všech našich jednotlivců, příslušníků české menšiny v Chorvatsku, dokazuje svou činností, že návaznost na Českou republiku je stále živá a všichni pracují pro to dobré jméno českého původu."

Jen ještě dodám, že v celém Chorvatsku se při sčítání v roce 1991 k české národnosti hlásilo zhruba 13 tisíc lidí. Vedle Slovenska a Spojených států jde o jednu z nejpočetnějších českých krajanských komunit na světě.

(mp)

obsah | svět - svet