V oblasti, kde zadržali Lexu, žije viacero Slovákov

V lokalite prístavného juhoafrického mesta Durban, v ktorého blízkosti zadržala polícia Juhoafrickej republiky (JAR) poslanca Národnej rady SR a bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu, žije a pracuje niekoľko desiatok Slovákov a slovenských rodín.

V celej JAR žije a pracuje do tisíc slovenských občanov. "Je tu veľa žien, ktoré sa tu vydali, veľa emigrantov po roku 1968, ale aj z neskorších rokov," TASR to dnes potvrdil prvý tajomník slovenského zastupiteľského úradu v Pretórii Robert Kirnág. Ako ďalej uviedol, Slováci väčšinou pracujú ako lekári, banskí inžinieri i ako hudobníci. Celá slovenská komunita podľa jeho slov v súčasnosti už nie je organizovaná po rozpade slovenského spolku založeného po vzniku samostatnej SR. Slováci sa sporadicky stretávajú raz za mesiac, väčšinou v rámci športových podujatí československého Sokola a akcií, ktoré organizuje české veľvyslanectvo v JAR.

Nie je vylúčené, že Lexa mohol mať počas pobytu v JAR podporu aj istého Slováka, no zároveň môže ísť o špekulácie. "Ja osobne som Lexu nevidel a ani o jeho pobyte a zadržaní vôbec nevedel," povedal pre TASR Kirág a dodal, že o zatknutí sa dozvedel od slovenských novinárov. "Nemohol si vybrať krajšie miesto na svoj azyl v cudzine," uviedol pre TASR slovenský turista Peter M., ktorý Dubran prednedávnom navštívil v rámci zájazdu v JAR. "Žije tu niekoľko slovenských rodín, je to pekné miesto, no Lexu som ako raritu nevidel. Bolo by to zábavné, keby sa so mnou kúpal v Indickom oceáne spolu so žralokmi," dodal s úsmevom.

Lexu zadržali s falošným pasom v nedeľu na letisku vzdialenom približne 20 km severne od Durbanu, ktorý leží na východnom pobreží Indického oceánu v provincii KwaZulu Natal. Konkrétne ho zaistili v osade Umhloanga Rocks, čo je miestne Beverly Hills.

Markiza.sk

obsah | svět - svet