Jan Kavan končí v OSN

Sociální demokraté vymýšlejí budoucnost pro Jana Kavana. Bývalému ministru zahraničí končí příští týden mandát v čele Valného shromáždění OSN. A ministerstvo zahraničí mu chystá po skončení jeho newyorské mise "okamžitou výpověď", protože Kavan nesplňuje "základní kritéria nutná pro práci českého diplomata".

Jeho kolegové z řad ČSSD jsou ale přesvědčeni, že by Kavan v budoucnu neměl zůstat řadovým poslancem. Šéf zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka si například přeje, aby Kavan pomohl Česku získat stálé křeslo v Radě bezpečnosti OSN. "Je důležité být u rozhodování OSN," uvedl Laštůvka. Podobně mluví i další poslanec ČSSD Karel Šplíchal. "V mezinárodní politice je velmi využitelný vzhledem ke svým jazykovým znalostem. Získal kontakty a byla by škoda, kdyby najednou zmizel," řekl včera o Kavanovi Šplíchal. A podobně se na věc dívají i další poslanci ČSSD.

Že by neměli premiér Vladimír Špidla ani ministr zahraničí Cyril Svoboda na Kavana zapomenout, se shodují rovněž místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová, šéf poslanců ČSSD Petr Ibl či poslankyně Eva Nováková. Mluvit o konkrétním postu je však nyní předčasné. Vše závisí především na premiérovi a ministru zahraničí. Ministr zahraničí Svoboda přitom už s Kavanem nepočítá. V křesle předsedy Valného shromáždění OSN skončí Jan Kavan v noci na 16. září, smlouva s resortem zahraničí mu vyprší o dva dny později.

"Jeho smlouva skončí odletem z New Yorku 18. září. Nastoupením do letadla se tedy završí jeho působení na ministerstvu zahraničí," uvedl včera mluvčí ministerstva Vít Kolář. O žádné bližší spolupráci s Kavanem ministerstvo podle něj neuvažuje. Podle zdroje z ČSSD, který si nepřál být jmenován, nese Kavan rychlé vystěhování z New Yorku těžce. Protože Kavanovy letenky platí stát, určilo datum odletu vedení kabinetu. "Dva dny jsou málo. Je to ale rozhodnutí ministra zahraničí, které je třeba respektovat," komentoval to Kavanův asistent Martin Houska.

Vrátí se Kavan do Poslanecké sněmovny?

Mluvčí Kolář odmítl, že by důvodem ukončení spolupráce bylo jen možné pochybení při skartaci tajných dokumentů. "Smlouva je vázána na dobu jeho předsednické funkce. Jan Kavan navíc nesplňuje základní kritéria pro funkci zaměstnance ministerstva, například mu chybí prověrka od Národního bezpečnostního úřadu," prohlásil Vít Kolář. Nejbližším plánem exministra zahraničí tak zůstává návrat do sněmovny.

"Chce být platným členem zahraničního výboru," uvedl šéf tohoto výboru Vladimír Laštůvka. "Rozhodně nemá žádný zájem o funkci v exekutivě, jak se o tom spekulovalo," dodal. To, že nezničil stovky tajných spisů, by Kavanovu cestu zpět do sněmovních lavic zkomplikovat nemělo. Původně se sice spekulovalo o jeho rezignaci, dnes s ní však nikdo v poslaneckém klubu ČSSD nepočítá. "O skartacích jsme hovořili, je to ale věcí NBÚ. Pokud se prokáže, že došlo k jeho pochybení, měli bychom se k tomu vrátit. O jeho rezignaci se ale neuvažuje," tvrdil včera šéf klubu Petr Ibl.

LUKÁŠ BELDÍK

obsah | svět - svet