Medailová žatva slovenských kickboxerov

S plnou nošou medailí sa z talianskej Massa-Carrari z majstrovstiev sveta v kickboxe vrátili domov slovenskí reprezentanti. V meste známom výrobou mramoru a ležiacom asi 40 km od Pisy, vydolovali až 18 medailí, z toho 17 v súťaži jednotlivcov a jednu (bronzovú) v družstvách žien.

"To, čo sa nám v tomto toskánskom meste podarilo, je obrovský úspech, aký sme vôbec nečakali," povedal po dlhej, 1 300 km nočnej ceste, generálny sekretár zväzu Miroslav Horák a pokračoval: "Naše prekvapenie je tým väčšie, že do Talianska sme cestovali s omladeným kádrom, ktorého vekový priemer sa pohyboval na rozhraní 19 až 20 rokov. V našich plánoch sme vychádzali z toho, že získame päť-šesť medailí, to že ich bolo až osemnásť, je veľkou senzáciou, ktorá v dejisku svetového šampionátu vyvolala značný ohlas. Veď v Taliansku sa zišla neobyčajne široká konkurencia, viac než 1 500 športovcov zo 70 krajín a hoci to ešte nemáme oficiálne potvrdené, myslím si, že počtom medailí sme sa zaradili medzi desiatku najúspešnejších krajín. Dokonca sme teraz tromfli aj Viedeň, kde sme vlani na MS získali s oveľa skúsenejším tímom trinásť medailí. Svetu sme ukázali, že na Slovensku aj v skromných finančných podmienkach máme kickbox na kvalitatívne vysokej úrovni, a že v mladých, ktorí teraz dostali šancu, máme veľkú perspektívu do budúcnosti."

Z 28-člennej výpravy získa-la najcennejšiu medailu, zlato v light kontakte nad 70 kg Zuzana Valúchová. "Kickboxu sa venujem ešte len dva roky. Preto ma ani len nenapadlo, že môžem získať takýto prenikavý úspech, sama som z neho ešte prekvapená," povedala majsterka sveta, členka bratislavského Lon-gymu.

(mp)

obsah | svět - svet