Prezident Klaus poprvé navštívil "Evropu"

Václav Klaus poprvé v prezidentské funkci navštívil instituce EU. O budoucnosti a smyslu evropské integrace mluvil s předsedou Evropské komise Romem Prodim. Podle očekávání se oba státníci v řadě bodů neshodli. Prezident se setkal i s Javierem Solanou a předsedou Evropského parlamentu Patem Coxem.

Český prezident Václav Klaus během rozhovoru s předsedou Evropské komise Romanem Prodim upozornil na prohlubující se nesoulad mezi náročnými aktivitami Evropské unie a jejich finančním krytím. Pokud v příštím finančním výhledu členské státy nedají unii dost prostředků, měla by se zříci části svých ambic.

Klaus by radši zpomalil

"Oba si myslíme, že rozpočet a reálná činnost EU musejí být v rovnováze. Nemáme-li dost peněz, měli bychom možná postupovat pomaleji v politikách EU. Předseda Prodi by možná řekl, že když už jsme dospěli tak daleko, měli bychom naopak rozpočet zvýšit. Nejde o trivialitu a oba si myslíme, že rovnováha musí být," řekl Klaus před novináři.

Zapojil se tak do debaty o budoucím finančním rámci EU na léta 2007-13 a jasně podpořil ty státy, které si nepřejí, aby rozpočet unie stál víc než jedno procento jejího hrubého národního důchodu. Prodi naopak argumentoval tím, že ani při platném stropu 1,24 procenta EU nemůže, ani nechce aspirovat na "superstát", nicméně by měla mít dost peněz na to, aby naplňovala cíle již vytyčené členskými státy, zejména takzvanou lisabonskou agendu.

Podle očekávání se oba státníci neshodli v řadě bodů týkajících se smyslu, filozofie a směřování evropské integrace. "Kdybychom měli stejnou vizi, není třeba debatovat. Měli jsme jistý stupeň shody a jistý stupeň rozporů," uvedl předseda EK, podle něhož šlo "spíše o cvičení v předpovědích než o konfrontaci".

V každém případě si notovali, pokud jde o budoucí složení Evropské komise; Klaus Prodimu poděkoval za jeho jasnou podporu zastoupení všech členských států EU v příští komisi jedním komisařem. O konkrétních jménech se mluvilo jen okrajově - Klaus podle dobrých zdrojů přisoudil zmatky kolem jmenování českého komisaře slabosti vládní koalice. Prodi před novináři odmítl mluvit o Kužvartově epizodě. "Je to český problém. Máme nyní plnohodnotného komisaře, na tom záleží," řekl stran jmenování Pavla Teličky.

Zbytečná ''ochrana'' pracovního trhu

Prezident si posteskl na hráze stavěné členskými státy EU pro volný pohyb českých pracovníků po vstupu. Dovede pochopit, uvedl podle dobrého zdroje, že se lidé v německém pohraničí obávají přílivu levnějších pracovních sil, ve větších vzdálenostech jsou však jakékoli strachy zcela liché. Prodi s ním souhlasil a uvedl, že i jemu dělá chování členských států starost.

Letošní první květen bude podle Klausova názoru den jako každý jiný, protože Česko už je de facto dávno do unie hluboce zapojeno. "Jsme připraveni fungovat jako normální členský stát. Věřím, že při českém pragmatickém přístupu budeme v evropském společenství dobrým partnerem," uvedl.

"Klaus byl sice místy provokativní, ale celkem docela milý. Byla to dobrá schůzka," popsal ranní setkání nejmenovaný činitel EU, který mu byl přítomen.

Český prezident se z paláce Breydel, kde sídlí předseda EK, odebral do nedalekého sídla Rady ministrů EU na setkání s vysokým představitelem pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou. Je to jeho první návštěva institucí EU za rok v prezidentské funkci.

Cox vybídl české voliče k účasti ve eurovolbách

K co nejhojnější účasti českých občanů na červnových volbách do Evropského parlamentu vyzval jeho předseda Pat Cox v úvodu schůzky s českým prezidentem Václavem Klausem.

"Kdybych nebyl zvolen prezidentem své země, zkusil bych sám kandidovat do EP," poznamenal Klaus, potěšený přijetím u nejvyšších představitelů EU. Evropské volby označil za příležitost k otevření vážnější debaty o unii. Je si také jist, že Česko je na členství od 1. května plně připraveno.

Cox kratičkého setkání s tiskem před společným obědem s českým hostem využil rovněž k připomenutí, jak důležitý je letošní rok pro unii. Nejprve se v květnu rozšíří o deset nových členských zemí, v červnu zvolí nový EP a v listopadu nastoupí nová Evropská komise.

LIDOVKY

obsah | svět - svet