Klaus Turecku: neopakujte při jednání s EU naše chyby

Český prezident Václav Klaus varoval Turecko před přenecháváním vyjednávání s Evropskou unii pouze na diplomatech. Ankara by podle něj měla během procesu rovněž pečlivě procházet každý detail a neopakovat chyby nových zemí EU. Informaci ve čtvrtek přinesl turecký deník Turkisch Daily News (TDN).

TDN představil čtenářům Klause jako prezidenta nové země EU zvoleného do funkce v roce 2003. On sám údajně stejnou radu - procházejte detaily přístupových smluv - dostal po nástupu do funkce od některých evropských politiků.

Klaus názor přednesl na tiskové konferenci ve středu v Istanbulu, kde se účastnil konference o vstupu Turecka do EU nazvané Forum Istanbul 2005.

Prezident ČR se na ní vyslovil mimo jiné pro Evropu sjednocenou na liberálních základech."Podporuji otevřenou Evropu a podporuji zemi jako je Turecko, zemi s bohatým kulturním dědictvím," řekl.

Tragické nedorozumění

"Nepodceňujte ale žádný detail, který se objeví během vyjednávaní s EU - věnujte každému z nich značnou pozornost... Přiznávám, bohužel, my jsme chyby udělali. Neopakujte naše chyby," pokračoval.

Jako příklad chyby uvedl, že diskusi o unijních záležitostech vedou zpravida jen ministři zahraničí členských států. Úplné přenechání odpovědnosti na diplomatech Klaus označil za "tragické nedorozumění". Lidé odpovědní za zahraniční politiku každé členské země podle něj tak vstupují i do oblastí, které by běžně zůstaly mimo jejich kompetence.

Klaus pobýval v Turecku ve dnech 3. - 5. května. Představil tam i svou knihu "On the Road to Democracy" (pozn. Na cestě k demokracii), jež byla vydaná v turečtině. Setkal se i s předsedou vlády Recepem T. Erdoganem.

(lh), NOVINKY

obsah | svět - svet