Festival čabianskej klobásy

Je beznádejné presne napísať, čo všetko sa dialo v dňoch 24. až 27. októbra v areáli békeščabianskej športovej haly. "Bože, čo nás zase čaká!" nariekali už vopred niektorí domáci. Napriek tomu, kto len mohol a mal záujem, išiel sa tam pozrieť. Akoby aj počasie bolo objednané, krásne svietilo slnko.

O festival bol vždy veľký záujem, ale asi nikdy naň neprišlo toľko ľudí ako teraz. Desaťtisícky návštevníkov sa zabávalo, sledovalo programy. Vonku stovky predavačov núkali rôzne výrobky, väčšinou kvalitné. Samozrejme, nechýbala ani klobása domácich výrobcov, z ktorej si hostia kupovali, koľko sa im len ráčilo. Veľký záujem bol aj o rôzne výstavy a konferencie s poľnohospodárskou a potravinárskou tematikou. Organizátori mysleli aj na deti a mládež, pripravili im zábavné programy a gastronomické súťaže.

Ako každý rok, i teraz mohli hostia sledovať tradičnú zabíjačku a spracovanie mäsa. Hostitelia - všetci naslovovzatí odborníci - trpezlivo vysvetľovali, odpovedali na nespočetné otázky. Úspech mali aj tradičné vinárske oblasti Maďarska a pestovatelia viniča, návštevníci festivalu prejavili veľký záujem o vynikajúce vína.

V športovej hale, v obrovských stanoch, bol vždy nejaký program. Vystupovali tam tanečné súbory a hudobné kapely. Z miestnych to boli Békeš Banda, dychovka Domu železničiarov, citarový súbor Boleráz, La Bomba s latinskou hudbou, Sigma s populárnou hudbou, Čabianske divadelné štúdio, ale aj ďalší. Nebolo možné sledovať všetky kultúrne programy, ale nedá nám nespomenúť Cotton Club Singers, umelecký súbor Honvéd, Folklórny súbor COF zo Slovinska, Veselú kapelu z Komárna a kapely cigánskej hudby. So zábavným programom vystúpili speváčka Szilvia Ráliková, Sándor Fábry a István Vágó. Posledný deň, v nedeľu, vystúpil populárny srbský orchester Bobana Markoviča.

Ako vždy, aj v tomto roku boli zlatým klincom programu súťaže - súťaž vo výrobe suchej a čerstvej klobásy a súťaž v príprave nakladanej zeleniny. Toto zápolenie sa stalo súčasťou festivalu už dávno z iniciatívy Čabianskej organizácie Slovákov. V tomto roku nominovali veľa na vzhľad krásnych pohárov iste s chutnou náplňou, o tom sa však, žiaľ, mohli presvedčiť len členovia poroty.

Najatraktívnejšou udalosťou je vždy výroba čerstvej klobásy, keď pri vkusne, prípadne vtipne dekorovaných stoloch pracujú stovky ľudí. V tomto roku sa prihlásilo okolo 250 trojčlenných družstiev. Je to rekordný počet, ale zároveň aj maximum, viac sa do haly nezmestí. Teda kto chce o rok dostať stôl, musí si ho včas zabezpečiť. Väčšina domácich chodí na festival pre zábavu. Niektorí pozývajú aj svojich priateľov, dobrých známych z celého Maďarska, ba aj zo zahraničia. Tí sa tu môžu naučiť, ako treba robiť dobrú klobásu. Dobrá nálada sem z roka na rok vábi záujemcov zblízka i zďaleka. Aj v tomto roku prišli hostia z viacerých krajín Európy i zo zámoria. Neoficiálne prvé miesto medzi zahraničnými návštevníkmi majú od začiatku Slováci. Aj v tomto roku mali 20-25 stolov. Je to prirodzené, veď mnohí majú rodinné alebo priateľské kontakty s Čabanmi.

Tajomstvo úspechu festivalu netreba dlho hľadať. Okrem obrovskej práce organizátorov na čele so Zoltánom Ambrušom má na tom veľkú zásluhu skutočnosť, že zabíjačka bola odjakživa veselou rodinnou, priateľskou udalosťou. Zostala ňou dodnes, ba vo festivalových podmienkach akoby sa aj veselosť znásobovala. Ľudia v tieto dni chodievajú na Čabu, aby sa tu dobre cítili.

(aki)

obsah | svět - svet