První českou obětí teroristů je Petr Kořán

Několik českých turistů zranily při výbuších v Šarm aš-Šajchu úlomky tříštícího se skla. Dovolenou nepřerušili. V Egyptě zatím zůstává i tělo čtyřiadvacetiletého Petra Kořána z Ústí nad Labem, první české oběti teroristů.

V Egyptě už delší čas pracoval ve službách české cestovní kanceláře Best Reisen.

Sousedé z ústecké čtvrti Střekov neviděli čtyřiadvacetiletého Petra Kořána doma už nejméně půl roku. Staral se totiž o pohodu českých turistů v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch.

Měl už po práci, když si v noci z pátku na sobotu sedl do kavárny na hlavní třídě komplexu místních hotelů Naama Bay. Krátce po jedné hodině ráno pěší zónou otřásl dvojitý bombový útok teroristů. Petr Kořán zahynul. Že je právě on první českou obětí teroristů, MF DNES potvrdili nezávisle na sobě tři jeho sousedé a také nynější manželka jeho otce. "Nezlobte se, nechci o tom mluvit a manžel spí, nechci ho budit," řekla žena MF DNES. "Byli jsme zhruba stejně staří, je to strašné. Nechci a nemůžu k tomu vůbec nic říkat," reagoval na dotaz soused Miloš Stibor.

Podle dalšího ze sousedů, který nechtěl prozradit své jméno, Petr Kořán na Střekově vyrůstal. "Byl to hodný kluk, chodil na ryby. Pracoval v cestovní kanceláři stejně jako jeho sestra. Pak byl nějaký čas i v Anglii. Nedávno si pořídil starší automobil," prozradil.

Tělo mladého muže zatím čeká na převoz domů v Šarm aš-Šajchu. "Probíhá vyšetřování útoků, záleží na egyptských úřadech," řekl český velvyslanec v Egyptě Jakub Karfík. Ministerstvo zahraničí veškeré informace o české oběti teroristů tají.

Kořánovi kolegové z řad delegátů ostatních cestovních kanceláří v Egyptě jsou také otřeseni.

"Já ho osobně neznal, ale i tak jsem z toho zdrcený. V mezinárodní nemocnici v Šarmu, kam jsme jeli zjišťovat, zda tam nejsou naši klienti, jsem viděl jeho tělo s visačkou. Bylo k nepoznání špinavé od prachu a krve," uvedl místní delegát české cestovní kanceláře Exim Tours Tárik Chanísí.

Několik dalších Čechů při výbuších utrpělo drobná řezná zranění od úlomků skla.

"Šlo spíše o symbolické oděrky od střepů po tlakové vlně. Byli to cestující cestovní kanceláře Sunny Days, kteří byli poblíž neštěstí. Rozhodli se však nakonec, že se s námi domů nevrátí a dovolenou dokončí," řekl MF DNES prezident Českých aerolinií Jaroslav Tvrdík.

Právě jeho společnost poslala hned v sobotu večer pro české turisty na místo útoků speciál. A v neděli další. "Poté, co se objevily zprávy o dalším výbuchu v Káhiře, turistů, kteří se chtěli vrátit, přibylo. Dohodli jsme se s cestovními kancelářemi, že pošleme další letoun," vysvětlil Tvrdík.

V sobotu o půlnoci se prvním speciálem ČSA vrátila stovka Čechů. "Vezli jsme mimo jiné muže, kterého v Egyptě postihla břišní příhoda. Ta s atentáty nesouvisela," upřesnil Tvrdík. -

Letadlem se s přítelkyní vrátil i Vojtěch Krejčíř z Mostu. "Už v letadle cestou tam jsem přítelkyni říkal, že se určitě něco stane. Předtucha se vyplnila," řekl po návratu.

Další cestu do Egypta by prý dlouho zvažoval. Nezdála se mu bezpečnostní opatření. "V hotelu byly detekční rámy, ale u nich nikdo nestál a nekontroloval. Byly úplně k ničemu," říká.

"Když jsme slyšeli, že můžeme odletět, neváhali jsme ani chvíli," řekla další turistka Henrieta Tesařová.

JANA BLAŽKOVÁ, PETR SOUKAL, LUCIE FRYDECKÁ,

obsah | svět - svet