Konzulové zachraňují i trosečníky

Dva roky jezdil manželský pár z Prahy po světě na své jachtě. Už se chystal na zpáteční cestu Pacifikem, když jejich loď u australských břehů ztroskotala. Manželé uvízli na neobydleném ostrůvku a světlicemi se snažili přivolat pomoc. Povedlo se, cestu obou trosečníků zpět pak zařizovali čeští diplomaté.

"Dostali se nakonec šťastně domů, loď bohužel ne," poznamenává ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Záleský.

Ne každý karambol českých turistů však dopadne šťastně. Každý rok jich zemřou v cizině desítky. I letošní turistická sezona měla zpočátku tragickou bilanci. Desítka Čechů zemřela při lezení po slovenských horách, pět vysokohorských turistů zavalila lavina v horách v Kyrgyzstánu. "Adrenalinové sporty jsou oblíbené a bohužel také nejrizikovější," říká Záleský.

Ale při konečném sčítání se sezona zapsala jako méně "černá" než ty předchozí. Zemřelo o čtyři desítky méně lidí a výrazně ubyl počet dopravních nehod. Zatímco vloni v létě zažili Češi přes devět set havárií, letos jich bylo o dvě třetiny méně. Vysvětlení diplomaté nemají. "Možná to bude tím, že lidé při jízdě do Chorvatska už tolik nepřeceňují svoje síly a cestou někde přenocují," uvažuje Záleský.

Potíže se schizofreniky

Nehod sice ubylo, ale lidé stále častěji ztrácejí své doklady, letos to bylo 1200 pasů. A především stovky lidí se dostanou v zahraničí do křížku se zákonem. To byl i případ jednoho turisty na Novém Zélandě. Na ubytovně se pustil do rvačky se spolubydlícími, protože nechtěli respektovat to, že je českým králem. Nakonec se ukázalo, že jde o schizofrenika. I tak byl zatčen a popotahován za výtržnictví.

Se schizofrenií si musela poradit i česká konzulka v chorvatském Splitu Veronika Honcová. "Měla jsem telefonát jedné turistky, která na mě vyhrkla, že jí utekl manžel, a prosila mě, abych jí ho našla," vypráví Honcová. Nakonec se z kuriózního telefonátu vyklubala honba za schizofrenickým manželem, který sebral auto a odjel do Srbska, tam naboural a stopem se vrátil do Chorvatska. Policie ho sice našla, ale muž z nemocnice znovu utekl. "Nakonec jsme ho dostali domů," říká konzulka.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | svět - svet