TV seriál vábí Korejce do Prahy

Melodrama odehrávající se v české metropoli, které vysílá jihokorejská televize, zvýšilo počet návštěvníků Prahy zhruba o desetinu, odhaduje vedení letecké společnosti Korean Air.

Jak přivábit větší množství turistů do České republiky? Mezi osvědčená lákadla patří historické památky, kulturní akce či možná méně kulturní vyžití v místních restauracích či nevěstincích. Na Jihokorejce ale zapůsobilo něco neobvyklého. Televizní seriál s populárními herci, který se odehrává v Praze.

Melodrama s názvem "Milenci v Praze (v anglické verzi "Lovers in Prague") začala koncem září vysílat jihokorejská televize SBS. Základem příběhu je milostný vztah mezi diplomatkou a dcerou jihokorejského prezidenta v jedné osobě a soukromým detektivem. Vše se odehrává právě před kulisami české metropole. Hned v prvním týdnu vysílání dosáhl seriál podle deníku The Korea Herald sledovanosti úctyhodných 20 procent diváků. Úspěch se projevil i na zájmu Jihokorejců o pražské reálie.

Podle generálního manažera letecké společnosti Korean Air Mjung Jua, který má na starosti střední Evropu, se počet turistů z této asijské země přijíždějících do Česka meziročně zvýšil o deset procent. "Místo obvyklých dvoudenních pobytů zde nyní zůstávají tři až čtyři dny," řekl včera Mjung Ju agentuře AFP. "Odhaduji, že dopad toho televizního seriálu vydrží tak jeden rok," dodal.

Jihokorejské aerolinie nyní vypravují tři lety do Prahy týdně, přičemž vytíženost letadel - strojů typu Airbus A330-300 pro zhruba tři stovky cestujících - je podle agentury AFP zhruba 85 procent. Od začátku roku by se počet spojů měl zvýšit na čtyři. Mjung Ju jako důvod zvýšeného zájmu kromě jihokorejských investic v České republice uvádí právě populární televizní melodrama.

Milenci v Praze navazují na podobně úspěšný seriál Milenci v Paříži. Zatímco ve francouzské metropoli se rozvíjel vztah mezi chudou studentkou a jejím zámožným partnerem, "česká" romance je jakýmsi opakem popelčina příběhu. Jak napsal další jihokorejský deník Korea Times, prezidentova dcera se zamiluje do detektiva pocházejícího z chudých poměrů, kterému ještě v chlapeckém věku zemřely oba rodiče.

K popularitě seriálu přispělo i obsazení hlavních rolí, což se týká především postavy prezidentovy dcery. Tu totiž hraje oblíbená jihokorejská herečka Čeon To-jon, která na televizních obrazovkách debutovala již v roce 1992 a na filmová plátna prorazila o pět let později.

V "pražském" melodramatu musí jakožto diplomatka pronášet i řadu vět v českém jazyce. "Čeština je skutečně těžký jazyk, což se týká především výslovnosti. Dostávala jsem soukromé lekce, ale nakonec je lepší se vše učit srdcem. Naštěstí se jedná o jazyk, který zná spousta lidí," pronesla s nadsázkou herečka, citovaná deníkem Korean Times.

PETR PEŠEK

obsah | svět - svet