Kožený chce do Evropského parlamentu

Bývalý šéf Harvardských investičních fondů Viktor Kožený, který čelí stíhání za své obchody v Česku i v USA, chce kandidovat za Českou republiku do Evropského parlamentu. Volby se uskuteční příští rok v červnu. Pomoci mu má tentokrát nikoli slib desetinásobku, ale "jen" ztrojnásobení mzdy za 5 až 10 let.

Kožený to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas. "Můj program je založen na maximální federalizaci administrativy v rámci Evropské unie, která ušetří ČR ročně nad sto miliard korun z rozpočtu, a na ztrojnásobení až čtyřnásobení platů občanů během pěti až deseti let," prohlásil Kožený.

Dosáhnout toho chce masovým přeškolovacím programem do moderních odvětví. Slibuje také zásadní reformy zdravotnictví, školství a obrany, které "vylepší životy a služby všem občanům".

Kandidovat chce jako nezávislý pod heslem "Muž, který mění svět a jistota lepšího života".

Kožený: Jsem nejlepší

Žádný ze současných českých politiků není podle Koženého schopen vést občany k prosperitě. "Milióny voličů však dobře ví, že Kožený je nejlépe kvalifikovaný kandidát se znalostmi, zkušenostmi, úspěchem a mnohdy nekonvenčním myšlením, který...v Bruselu i EU prosadí ekonomické zájmy ČR jako nikdo jiný," napsal Kožený. Se svou kandidaturou to Kožený ale nebude mít jednoduché. Podle zákona totiž mohou kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu podávat registrované politické strany a hnutí, případně jejich koalice. Na rozdíl od senátních voleb zákon o kandidatuře samostatného nezávislého kandidáta nehovoří. Podle ministerstva vnitra by se takoví kandidáti museli ucházet o zvolení v rámci nějaké politické straně či hnutí.

Kožený již před dvěma lety avizoval, že chce v Česku založit politickou stranu, se kterou chtěl kandidovat do Sněmovny v roce 2002, ale dosud ji nezaložil. Brání mu v tom fakt, že nemá české občanství, což ale samotné kandidatuře Koženého není na překážku. V Česku mohou kandidovat občané všech členských států EU. Kožený má od roku 1995 irské občanství.

Ministerstvo vnitra již dříve uvedlo, že kdyby se Kožený rozhodl požádat o české občanství, nebylo by to jednoduché, protože by s největší pravděpodobností nesplnil podmínku pětiletého pobytu v ČR. Kožený se již několik let zdržuje na Bahamských ostrovech.

NOVINKY

obsah | svět - svet