Kožený zahájil cestu do europarlamentu na internetu

Viktor Kožený, jedna z nejkontroverznějších osobností 90. let minulého století, zahájil na internetu kampaň své strany Viktor Kožený - Občanská federální demokracie (VK-OFD) pro volby do europarlamentu. V jedné ze sekcí internetových stránek www.kozeny.cz slibuje ztrojnásobení až zčtyřnásobení průměrného platu v horizontu pěti až deseti let.

Pirát z Prahy, jak je Viktor Kožený znám ve světě i v České republice, je předsedou strany a stínovým premiérem. Dle výpisu z internetových stránek VK-OFD je 1. místopředsedou Pavel Matějka, ten je rovněž stínovým ministrem pro místní rozvoj. Internet tak Koženému umožňuje vést volební kampaň z Baham, kde již několik let žije. V České republice, stejně jako v USA, totiž čelí trestnímu stíhání.

O svém záměru kandidovat do Evropského parlamentu Kožený informoval začátkem prosince. K založení strany potřebuje další tři české občany a 1000 podpisů pod petici. Tvrdil, že tisícovku podpisů sežene do Vánoc a do Nového roku podá ministerstvu vnitra žádost o registraci nové strany. Dosud tak ale neučinil.

Kožený se v jednom z dokumentů prohlašuje za "Euro-demokrata" a "idealistu bez iluzí". Jeho rozhodnutí kandidovat do Evropského parlamentu odůvodňuje tím, že má jasnou vizi a plán, co pro Českou republiku vybojovat. "Moje znalosti, zkušenosti, úspěch a nekonvenční myšlení jsou nejlepší zárukou, že Vaše hlasy budou v Bruselu vyslyšeny," uvádí Kožený.

Do školství například slibuje v průběhu deseti let investovat každoročně až 35 miliard korun na výstavbu 24 supermoderních krajských školských městeček a modernizaci fakult Univerzity Karlovy. Ze sekce Výkonný výbor OFD vyplývá, že se Kožený chystá i na volby do českého Parlamentu v roce 2006. Dvě z neobsazených funkcí, vedle místopředsedů a čestného předsedy, totiž počítají s možnými předsedy poslaneckého a senátorského klubu. V sekci Policie a justice program Koženého strany mimo jiné uvádí: "Moderní justice musí být založena na stíhání trestných činů v reálném čase a nikoliv s mnohaletým zpožděním, které pouze málokteré odstraší a vytváří, byť mylnou, naději na uniknutí spravedlnosti."

NOVINKY

obsah | svět - svet