Nová strana ponese Koženého jméno

"Viktor Kožený - Občanská federální demokracie (OFD)". Tak zní plný název strany, s níž chce bývalý šéf Harvardských investičních fondů Viktor Kožený kandidovat do Evropského parlamentu. Kožený, který čelí trestnímu stíhání v České republice i ve Spojených státech, použil své jméno v názvu proto, aby "voliči nemuseli dlouho přemýšlet, která je Koženého strana."

Kožený před několika dny avizoval, že hodlá ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok v červnu, kandidovat pod heslem "Muž, který mění svět, a jistota lepšího života".

Voliči nebudou muset přemýšlet

Své jméno straně propůjčil prý proto, aby voliči nemuseli dlouho přemýšlet, která je Koženého strana. "Slovo občanská a demokracie myslím nepotřebují vysvětlování. Prostřední slovo v názvu, federální, je klíčové, protože vidíme federalizaci Evropy jako klíč k prosperitě a renesanci našeho kontinentu," napsal Kožený z Baham, kde již několik let žije.

Kožený zprvu uváděl, že bude kandidovat jako nezávislý. Podle zákona však mohou kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu podávat registrované politické strany a hnutí, případně jejich koalice. Na rozdíl od senátních voleb zákon o kandidatuře samostatného nezávislého kandidáta nehovoří. Podle ministerstva vnitra by se takoví kandidáti museli ucházet o zvolení v rámci nějaké politické strany či hnutí.

Kožený již před dvěma lety avizoval, že chce v Česku založit politickou stranu, s níž hodlal kandidovat do Poslanecké sněmovny ve volbách v roce 2002. Dosud ji ale nezaložil. Brání mu v tom fakt, že nemá české občanství. Ministerstvo vnitra již dříve uvedlo, že kdyby se Kožený rozhodl požádat o české občanství, nebylo by to jednoduché, protože by s největší pravděpodobností nesplnil podmínku pětiletého pobytu v ČR. Kožený má irské občanství a již několik let se zdržuje na Bahamských ostrovech. K založení strany dále potřebuje tři české občany a tisíc podpisů pod petici.

Registrace? Formalita!

S registrací pobytu si Kožený hlavu neláme. V pondělním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 uvedl, že jako občan Irska má občanství Evropské unie, a tak údajně nepotřebuje žádné povolení, registraci má za formalitu. Tisícovku podpisů prý také sežene snadno. Najme si na to obchodní firmu. Před Vánoci hodlá sesbírat podpisy občanů a do Nového roku prý podá ministerstvu vnitra žádost o registraci nové strany.

Kožený, na něhož české úřady vydaly kvůli stíhání za rozsáhlé podvody mezinárodní zatykač, se údajně nebrání ani myšlence na cestu do České republiky. "Co se týče mého návratu do České republiky, je jasné, že se vyvinou všemožné tlaky, aby moje předvolební kampaň byla maximálně ztížena. S tím počítám a myslím, když občané uslyší můj volební program, učiní rozhodnutí, komu dají důvěru," řekl Frekvenci 1. Zatykač nespojuje s rizikem zadržení, vrátí se, pokud "bude riziko přijatelné". Stažení zatykače není podle něj podmínkou. Spoléhá se totiž na kladné vyřízení svých stížností proti stíhání, se kterými se obrátil na Nejvyšší i Ústavní soud a k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. "Máme velmi velkou pravděpodobnost, že zatykač bude zrušen," tvrdil v rádiu Kožený.

Kožený je spolu s bývalým předsedou představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borisem Vostrým stíhán jako uprchlý pro rozsáhlý podvod. Policie začala Koženého a Vostrého stíhat v červenci po téměř dvou letech marných pokusů doručit jim obvinění. Záměr dvojici obvinit zveřejnil vyšetřovatel 18. září 2001. Kožený a Vostrý v letech 1995 až 1997 převáděli majetek v hodnotě 11,5 miliardy z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a podle policie tím poškodili holding, který pak skončil v likvidaci.

Kožený čelí také v USA obvinění ze zpronevěry 182 milionů dolarů. V přepočtu zhruba pět miliard korun vylákal Kožený podle žalobce před šesti lety od amerických investorů s tím, že je výhodně investuje při privatizaci v Ázerbájdžánu. Tým amerického státního zástupce Roberta M. Morgenthaua už podle tisku avizoval, že rozjel právní mašinérii, která má Koženého dostat z jeho bahamského sídla před americký tribunál.

LIDOVKY

obsah | svět - svet