Kožený se obrátil na evropský soud

Viktor Kožený, bývalý šéf harvardských investičních fondů, se dnes obrátil kvůli českému obvinění na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Kožený je spolu s bývalým předsedou představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borisem Vostrým v ČR stíhán jako uprchlý pro rozsáhlý podvod. Kožený chce, aby evropský soud jeho stíhání v tuzemsku zastavil.

Formální vyplněná žádost byla dnes odeslána do Štrasburku s odvoláním na porušení konkrétních článků a protokolů úmluvy o ochraně lidských práv," řekl dnes Kožený. Evropský soud žádá o přezkoumání rozhodnutí českých úřadů. "Jako důvod bude specifikována bezpředmětnost, politická persekuce a politické příkazy sociální demokracie," uvedl Kožený.

Podle některých právníků se však případem nebude evropský soud zabývat, pokud Kožený zcela nevyčerpal všechny možné opravné prostředky v České republice. Kožený si proti obvinění podal stížnost, kterou zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství. Dalším možným opravným prostředkem je ústavní stížnost, kterou si však Kožený podle dostupných informací nepodal.

Mezi nápravnými opatřeními, která Kožený evropskému soudu navrhne, bude kromě zastavení stíhání také náhrada škody, žádost o předběžné opatření o nevydání a zastavení všech zatykačů. Český žalobce však ještě nerozhodl, zda soudu žádost o vydání mezinárodního zatykače na Koženého vůbec předloží.

Obviněný i v USA

Policie začala Koženého a Vostrého stíhat v červenci téměř po dvou letech marných pokusů doručit jim obvinění. Záměr dvojici obvinit zveřejnil vyšetřovatel 18. září 2001. Kožený a Vostrý v letech 1995 až 1997 převáděli majetek v hodnotě 11,5 miliardy z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Podle policie tím poškodili holding, který pak skončil v likvidaci. Oba obvinění s postupem policie nesouhlasí a považují ho za skandální.

Kožený nyní čelí také newyorskému obvinění ze zpronevěry 182 milionů dolarů. V přepočtu zhruba pět miliard korun vylákal Kožený podle žalobce před šesti lety od amerických investorů s tím, že je výhodně investuje při privatizaci v Ázerbájdžánu. Tým amerického státního zástupce Roberta M. Morgenthaua už podle tisku avizoval, že rozjel právní mašinérii, která má Koženého dostat z jeho bahamského sídla před manhattanský tribunál. Pokud Bahamy na základě smlouvy, které s USA mají, Koženého vydají, mohou české úřady požádat Spojené státy o pomoc. Možnosti mají dvě. Buď by formou právní pomoci Američany požádaly o výslech Koženého k české trestní kauze, nebo by je mohly požádat o dočasné vydání k výslechu.

NOVINKY

obsah | svět - svet