Americký soud obvinil Koženého ze zpronevěry

Někdejší šéf Harvardských investičních fondů Viktor Kožený byl v New Yorku obviněn ze zpronevěry 182 miliónů dolarů (téměř pět miliard korun) z 15 investičních fondů. Oznámil to státní zástupce manhattanského soudního obvodu Robert Morgenthau. Jde o peníze, o které přišli investoři v důsledku Koženého aktivit v privatizaci v Ázerbájdžánu.

Kožený, který žije na Bahamách, je viněn v 15 bodech z krádeže velkého rozsahu, což je trestný čin prvního stupně. Ve dvou bodech má na krku obvinění z trestného činu nelegálního držení odcizeného majetku. V USA to jsou zločiny, které se trestají až 25 lety vězení.

Mezi investory, kteří přišli o peníze, je Kolumbijská univerzita nebo univerzitní investiční fond Common Fund. Dotyčných 15 investičních fondů, z nichž měl Kožený peníze zpronevěřit, řídila firma Omega Advisors.

"Kožený důrazně odmítá, že by měl něco společného se snahou o okradení jakéhokoliv investora. Kriminální obvinění proti němu jsou zcela nepodložená," řekl právní zástupce Koženého Benjamin Brafman z firmy Brafman & Ross. Právník dodal, že Kožený se ještě rozhodne, zda bude bojovat proti obvinění v New Yorku nebo ze zahraničí, tedy ze svého bahamského bydliště.

USA udělají vše, aby Koženého dostaly před soud

Mezitím Barbara Thompsonová z kanceláře státního zástupce manhattanského soudního obvodu řekla, že Spojené státy udělají vše pro to, aby dostaly nositele irského pasu Koženého před soud v New Yorku. "Máme příslušnou smlouvu s Bahamami a využijeme všechny možnosti, abychom ho sem dostali," sdělila Thompsonová.

Žalobce Morgenthau viní Koženého, že slíbil manažerům Omegy, že pro jejich fondy koupí v Ázerbájdžánu privatizační kupóny a opce na ně. Kožený však podle žalobce použil 95 miliónu dolarů od fondů Omega k nákupu kupónů pro sebe a dalších 17 miliónů využil k osobní spotřebě a k zařízení svých domů v coloradském Aspenu a v Lyford Cay na Bahamách. Morgenthau ještě zjišťuje, kam zmizely zbývající peníze.

Brafman tyto body Morghensthauovy obžaloby odmítl. "Společnost Omega, která je opravdu velmi zkušená, si před investováním peněz udělala vlastní prověrku due diligence a přesně věděla, na co budou tyto peníze použity. Dostala přesně to, co si vyjednala," řekl Brafman.

Obžaloba je založena na rozsáhlém šetření v USA i v zahraničí. "Shromažďování důkazů k podvodu mezinárodního rozsahu je vždy obtížné. V tomto případě byly velmi nápomocny policejní a justiční orgány Švýcarska a ostrova Jersey," uvedl v prohlášení Morgenthau s tím, že pomoc poskytlo také americké ministerstvo spravedlnosti.

USA trestají i uplácení v zahranicí

Sdělení newyorského žalobce je prvním oficiálním obviněním samotného Koženého v kauze ázerbájdžánské privatizace. Minulý měsíc americký federální soud obžaloval finančníkova švýcarského právníka Hanse Bodmera. Žaloba mu klade za vinu, že uplácel vysoce postavené představitele Ázerbájdžánu včetně prezidenta Gejdara Alijeva, aby pokračovali v kuponové privatizaci a dali do ní i ropnou společnost Socar.

Obžalobu proti Bodmerovi vznesl americký federální soud na základě výpovědi Koženého v kauze, ve které byl dnes obviněn. Kožený se přitom svou výpovědí bránil obvinění, že celou transakci od počátku koncipoval jako podvod, jak to tvrdí žalobce Morgenthau. Jeho výpověď jej však před obžalobou neuchránila a navíc posloužila jako důkaz proti Bodmerovi, protože podle zákonů USA je uplácení v zahraničí trestné.

Omega Advisors je takzvaný hedgeový fond, volně regulovaná investiční společnost založená Leonem Coopermanem, bývalým společníkem investiční banky Goldman Sachs. Společnost spravuje pro investory majetek v sumě 3,5 miliardy USD.

Kožený a bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý jsou v České republice stíháni pro podezření z vytunelování 11,5 miliardy korun. Kožený a Vostrý v letech 1995 až 1997 převáděli majetek v hodnotě 11,5 miliardy z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Podle policie tím poškodili holding, který pak skončil v likvidaci. Oba obvinění s postupem policie nesouhlasí a považují ho za skandální.

NOVINKY

obsah | svět - svet