Cyklistka Kozlíková je mistryní světa na dráze

Jediná žena zachránila na mistrovství světa v Dánsku jinak neúspěšnou výpravu dráhových cyklistů. Lada Kozlíková získala v sobotu stříbrnou medaili v bodovacím závodu na 25 km a včera se stala světovou šampionkou v disciplíně scratch, jež se jela na mistrovství poprvé. Po šestnácti letech se tak dráhová cyklistika dočkala zlata. Před Kozlíkovou se to podařilo družstvu stíhačů v roce 1986 v Colorado Spring.

"Stoprocentně se mi podařilo, stejně jako v sobotu, splnit taktiku, kterou stanovil trenér. Neměla jsem co ztratit a dala do úniku všechno," prohlásila šťastná Kozlíková. "Každý závod je těžký a nelze je srovnávat. Když se ale vyhraje zlato, tak únava rychle vyprchá. Tajně jsem před šampionátem doufala v zisk medaile. To, co jsem dokázala, je jako nejkrásnější sen."

Mezi devatenácti startujícími byla dvaadvacetiletá závodnice jednou z nejmladších, ale počínala si zkušeně. Držela se na konci skupiny a šetřila síly. Nastoupila devět kol před koncem a za pět okruhů se jí podařilo k úžasu diváků i soupeřek dojet všechny o celý okruh. Bylo rozhodnuto, neboť získá-li někdo v tomto závodu na 15 km náskok okruhu, jako se to povedlo Kozlíkové, stane se vítězem. Ve sprintu o stříbro překvapivě zdolala Australanka Gilmoreová mistryni světa z bodovacího závodu a stříbrnou ze stíhacího závodu Sljusarevovou z Ruska. Za tou zůstala Kozlíková v sobotním závodu o dvanáct bodů.

"Přípravě na šampionát jsem podřídila všechno," řekla po první medaili trojnásobná mistryně Evropy, dvakrát z dráhy loni v Brně a jednou ze silniční časovky. "Posunula jsem začátek sezony až na květen, záměrně jsem vynechala mistrovství Evropy i domácí šampionát." Jako domestik jela i Tour de France. "Poslední měsíc jsem sice vůbec nebyla doma, ale vyplatilo se," dodala. Dívka, která je dva roky zaměstnána na ministerstvu vnitra jako sportovní instruktorka, před nedělním závodem prozradila, jaké má další cíle. "Láká mě duhový trikot světové šampionky i medaile z olympijských her." To první se jí splnilo už nazítří.

(mp)

obsah | svět - svet