Slovensko získalo prestížny Kráľovský pohár

Slovenskí futbalisti pod hlavičkou ligového výberu sa stali víťazmi 35. ročníka Kráľovského pohára v thajskom Bangkoku.

Vo finále na štadióne Suphachalasai zverenci trénera Dušana Galisa zvíťazili nad domácou reprezentáciou na pokutové kopy 5:4, keď sa v riadnom hracom čase zápas skončil nerozhodne 1:1. Konečné tretie miesto obsadilo Maďarsko, štvrté skončilo Estónsko.

Slovensko štartovalo na Kráľovskom pohári prvýkrát a je iba piatou európskou krajinou, ktorá triumfovala. Po zápase dekoroval víťazov thajský kráľ.

Finálový duel začali lepšie domáci, ktorí sa už v 15. minúte ujali vedenia, keď brankára Perniša prekonali z pokutového kopu. V 68. minúte sa o vyrovnanie postaral Martin Ďurica, taktiež z penalty.

V penaltovom rozstrele chytil najskôr Perniš prvý pokus domáceho hráča, ale hlavný rozhodca ho nechal pre údajné skoré vybehnutie zopakovať. V repríze síce už úspešný nebol, ale jeho spoluhráči M. Ďurica, Fodrek, Porázik, J. Ďurica a Sninský svoje pokusy premenili. Za stavu 5:4 si loptu na značku bieleho bodu postavil jeden z thajských hráčov a keď nastrelil brvno, v slovenskom tábore vypukol gejzír radosti.

Dušan Sninský, kapitán Výberu SR: "Tréneri nás pripravili na to, že to bude ťažký zápas. Domáci mali výhodu, lebo sa lepšie adaptovali na vysokú vlhkosť vzduchu a dusno a mali tiež podporu zaplneného hľadiska. Dopredu ich hnala aj túžba dať víťazstvom darček k narodeninám ich kráľovi. Pokiaľ sme sa spamätali z ich drvivého nástupu, už sme prehrávali 0:1. Potom sme prevzali iniciatívu, zaslúžene sme vyrovnali a o víťazstve sme chceli rozhodnúť ešte v riadnom hracom čase. Vypracovali sme si viacero sľubných šancí, nevyužili sme ich však rovnako ako domáci. O našom víťazstve rozhodla skvelá dispozícia v rozstrele."

Kráľovský pohár

Thajsko - Výber ligy SR 1:1 (1:0), 4:5 na pokutové kopy, gól SR: 15. 68. M. Ďurica (11 m).

(lup), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet