Potápěči objevili křižník, na kterém bojovali Češi

Objasnit záhadu kolem potopení rakousko-uherského křižníku Zenta u Baru v dnešním Srbsku a Černé Hoře v srpnu 1914 se podařilo českým potápěčům. "Vrak leží dvě míle (zhruba čtyři kilometry) od pobřeží, nikoli pět mil, jak se dosud historici domnívali," řekl koordinátor expedice Zdeněk Partyngl.

Rakousko-uherská loď Zenta měla po zahájení první světové války v roce 1914 blokovat Černou Horu, aby zamezila dodávkám zbraní z Francie a Albánie do hornatého státu, jenž byl ve válečném konfliktu s habsburskou monarchií. Zenta se s francouzskou flotilou střetla 16. srpna 1914, na palubě křižníku byli i čeští námořníci. "Češi tvořili až třetinu posádky Zenty," uvedl Partyngl.

Francouzská posádka po zničení Zenty neposkytla soupeřovým námořníkům pomoc, z 312 členů posádky Zenty se zachránilo jen 130. Čeští potápěči objevili, že loď byla zasažena na pravoboku, čímž vyvrátili dosavadní tvrzení úderu na levoboku. "Na Zentě není možné vidět kapitánskou kabinu, protože byla zatlačena při ponoru do vnitra lodi," uvedl Partyngl.

Přední dělo z plzeňské Škody je prý v zachovalém stavu dodnes. "Je vidět, že Rakousko-Uhersko profitovalo ze zlatých českých ručiček," řekl Partyngl. Obtížnost úkolu českých potápěčů dokládá hloubka, ve které se potopená loď nachází. "Potápěči se ponořili do hloubky 75 metrů, jejich kyslíkové přístroje jim dovolily osmnáctiminutové potápění," dodal Partyngl. Po úspěšném průzkumu potopeného vraku uctili čeští potápěči památku padlých námořníků minutou ticha a položením věnce v černohorském turistickém letovisku Bar.

NOVINKY

obsah | svět - svet