Češí vojáci se zřejmě připojí ke Slovákům na Kypru

Více než stovka českých vojáků by se mohla zapojit do mise OSN na Kypru. Vojáci by byli součástí kontingentu slovenské armády, která má nyní na ostrově 280 mužů.

Zesílená rota se zhruba 120 vojáky by na Kypru mohla nahradit část příslušníků slovenské jednotky. Ta v misi OSN s názvem UNFICYP působí na ostrově již několik let. Jde o tzv. modré barety. Pro českou armádu by to byla velmi výhodná zahraniční mise. Většinu nákladů na rozdíl od operací NATO hradí přímo OSN.'

Česko se momentálně žádné mise pod mandátem OSN neúčastní. Sedmnáct jejích armádních důstojníků ale působí jako pozorovatelé organizace v Sieře Leone, Etiopii, Kongu, Gruzii a Kosovu.

Nabídka přišla ještě Tvrdíkovi

Vyslání více než stovky vojáků na Kypr nyní bude záležet především na dohodě Prahy s Bratislavou. To LN potvrdil i nový český ministr obrany Miroslav Kostelka. "Uvidíme po mém jednání se slovenským ministrem obrany v Bruselu," řekl Kostelka. Schůzka Miroslav Kostelka - Ivan Šimko se uskuteční zřejmě dnes, během bruselského zasedání ministrů obrany členských zemí NATO a států, o jejichž přijetí do aliance rozhodl pražský summit.

Slovenský ministr obrany Šimko nabídl účast českých vojáků v misi na Kypru ještě ministru Tvrdíkovi. To LN včera potvrdila Šimkova mluvčí Katarina Heimschildová i Jaroslav Tvrdík. "Slováci nám pomohli vytvořením jednotky na Balkáně, nyní potřebují pomoc na Kypru... Nebyl jsem zásadně proti," sdělil LN exministr Tvrdík. "Kromě mezinárodněpolitického významu by to byla dobrá zkušenost a dobrý výcvik. Bylo by to finančně zajímavé pro vojáky, zvýšilo by to atraktivitu služby a v podstatě bez rizika," dodal Tvrdík. Slováci mají na Kypru za úkol střežit hranici dělící ostrov na dvě části - řeckou a tureckou - směrem od Nikósie na východní pobřeží k městu Dherinia.

Česká armáda v současné době neuvažuje o tom, že by se zapojovala do nějakých dalších nových misí v cizině, za které by musela platit ze svého rozpočtu. LN to prostřednictvím svého mluvčího uvedl náčelník armádního generálního štábu Pavel Štefka. Vojáci Armády ČR tak nyní zůstávají ve větším počtu pouze v Kosovu v operaci KFOR (403 vojáků) a v Iráku (247 příslušníků 7. polní nemocnice).

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ

obsah | svět - svet