Lauff bol prvým zahraničným rozhodcom v Rusku

Slovák Rudolf Lauff bol prvým zahraničným rozhodcom, ktorý viedol stretnutie ruskej hokejovej superligy. Lauff rozhodoval pondelkový súboj 11. kola Ufa - Perm (0:3). Podľa ruských médií mal celé stretnutie pod kontrolou a nedopustil sa vážnejšej chyby. S jeho prácou boli spokojní aj tréneri oboch tímov.

"Stretnutie viedol na vysokej úrovni a nemôžem mu nič vyčítať," povedal na Lauffovu adresu v Sport-Exoresse tréner Ufy Rafail Išmatov a pokračoval: "Podľa mňa je však zbytočné pozývať na stretnutia základnej časti rozhodcov zo zahraničia. Máme dostatok vlastných. Iné by to bolo na play off."

V zápase Ufa - Perm bola jedna sporná situácia, keď Lauff pre postavenie domáceho hráča v bránkovisku neuznal po konzultácii s videorozhodcom jediný presný zásah Ufy. Proti Slovákovmu rozhodnutiu nikto veľmi neprotestoval. "Všetci videli, že domáci hráč bol v bránkovisku. Gól preto neuznal správne. Myslím si, že rozhodcovia spoza hraníc môžu zvýšiť úroveň súťaže. Nedá sa povedať, že by Lauff neurobil chybu, ale všetci mali k nemu dôveru a pískal dobre," povedal kouč Perma Valerik Postnikov. Lauffa čaká v Rusku ešte jeden zápas, v stredu 29. septembra povedie stretnutie Spartak Moskva - Neftochimik Nižnekamsk.

Po stretnutí bol spokojný aj Lauff, podľa jeho slov je ľahké rozhodovať stretnutie, v ktorom jeden tím vedie o viac ako dva góly. "Výsledok asi nepotešil domácich fanúšikov. Spornú situáciu som posúdil podľa pravidiel.

Zdalo sa mi, že domáci hráč bol v bránkovisku, ale nebol som presvedčený na 100 percent. Preto som išiel za videorozhodcom. Domáci čiaroví arbitri mi pomáhali, ukázalo sa, že rozhodcovský jazyk je medzinárodný," cituje Sport-Express Rudolfa Lauffa. Podľa neho je ruská liga po NHL druhou najlepšou na svete. Súboj ruských klubov už raz viedol, keď v lete počas rozhodcovského seminára v Pajulahti rozhodoval jednu tretinu zápasu CSKA Moskva - Neftechimik Nižnekamsk.

(r)

obsah | svět - svet