Lexov prípad v Štrasburgu

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu prijal sťažnosť bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby, trestne stíhaného Ivana Lexu, pre porušovanie jeho ľudských práv - prezumpcie neviny a uvalenia nezákonnej väzby. Ako dnes na tlačovej besede informoval jeho advokát Ľubomír Hlbočan, zároveň zaviazal vládu SR, aby sa do 19. decembra k Lexovej sťažnosti vyjadrila.

Podľa advokátov ide o potvrdenie faktov, ktoré na mimoriadnych tlačových besedách prezentujú už niekoľko rokov, že Ivan Lexa je politickým väzňom tejto vládnej koalície. Lexa sa na ESĽP obrátil v septembri 1999. V sťažnosti okrem iného namietal, že vtedajší minister vnútra Ladislav Pittner, šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor a iní vysokopostavení štátni úradníci ho v masmédiách označujú za zločinca, čím porušujú prezumpciu neviny. Po takomto ovplyvňovaní verejnej mienky ho polícia obvinila z viacerých trestných činov a bol vzatý do väzby.

Podľa zástupcu SR pred ESĽP Petra Kresáka Štrasburg prijal Lexovu sťažnosť len čiastočne. Ako uviedol pre agentúru SITA, Lexa sa sťažoval na štyri veci, z ktorých ESĽP zaujímajú len dve. Vláda SR sa má vyjadriť k otázke prípustnosti trestného stíhania exšéfa SIS v skutkoch, na ktoré sa vzťahovali amnestie Vladimíra Mečiara. ESĽP tiež zaujíma stanovisko vládneho kabinetu k údajnému porušovaniu prezumpcie neviny Lexu. Jeho sťažnosť obsahovala ďalšie dva body - namietal porušenie jeho práva na spravodlivý proces a svoju obžalobu napriek zastaveniu trestného stíhania, ktoré však ESĽP na ďalšie konanie podľa Kresáka neprijal.

Lexa v uplynulých dňoch podľa Hlbočana podal na ESĽP aj ďalšiu sťažnosť. Tá namieta okrem iného aj porušovanie práva na zákonného sudcu, keďže minister spravodlivosti Daniel Lipšic administratívno-direktívnym rozhodnutím pozastavil výkon funkcie sudkyni Okresného súdu Bratislava 3 Ľudmile Hatalovej a predseda súdu jej agendu rozdelil ďalším dvom sudcom. Podľa obhajcov takto Lipšic zasahuje do nezávislosti súdnej moci.

(r)

obsah | svět - svet