Lichtenštejnsko k ČR a SR: návrh umožňuje dohodu

Lichtenštejnský návrh české a slovenské straně, aby vzájemné problémy byly vyřešeny bilaterálně bez souvislosti s podpisem dohody o rozšíření Evropského hospodářského prostoru (EHP), je podle prince Nikolause von Liechtenstein "krokem kupředu usnadňujícím řešení".

"Učinili jsme nový návrh. Kontakt byl navázán. Nyní doufáme, že tento návrh pomůže nalézt konečné řešení," řekl v Bruselu princ, velvyslanec své země při Evropské unii.

"Samozřejmě se snažíme najít řešení. Pokud se to má podařit, musejí se na tom obě strany podílet tvůrčím způsobem. Všichni přece chceme překonat tento historický problém, abychom mohli společně žít v Evropě," řekl.

Cesta do dvacátých let

Návrh předložený velvyslancům ČR a Slovenska při EU zahrnuje tři prvky: stoprocentní bilaterální řešení, uznání zásadních rozporů v pozicích jednotlivých zemích a uznání svrchovanosti Lichtenštejnska oddělené od majetkového problému.

V podstatě jde tedy o to, že by Praha a Bratislava uznaly existenci Lichtenštejnska jako svrchovaného státu od jeho vzniku a akceptovaly by, že bylo neutrální zemí za druhé světové války. Na tomto základě by ale lichtenštejnští občané daleko snáze uplatňovali požadavky na kompenzace majetku zabaveného po druhé světové válce podle Benešových dekretů. Otevřela by se tak ale i otázka pozemkové reformy z 20. let, kdy rod Lichtenštejnů přišel v tehdejším Československu o největší majetek.

NOVINKY

obsah | svět - svet