Na Kubě se vrátil o pár let zpátky

Biskup Václav Malý se vrátil z týdenní cesty po komunistickém ostrově.

Jaké to je cestovat v čase, si v minulých dnech vyzkoušel katolický biskup Václav Malý. Po více než třinácti letech se opět ocitl v zemi, kde odpůrce režimu posílají do vězení a kde všichni musí hlásat jedinou "pravdu". Byl na Kubě. "Zažil jsem to, co jsme zažívali sami před lety. Pocity represe, manipulace, ideologizace. Myslím, že se mi podařilo osobní přítomností vyjádřit podporu rodinám vězňů svědomí," řekl včera někdejší disident Malý, když hodnotil svou týdenní cestu po komunistické Kubě.

''Masáž'' od první třídy

Na ostrov diktátora Fidela Castra jej pozval mírový aktivista a vůdce opozičního Křesťanského hnutí za osvobození Oswaldo Paya. Na cestě Malého doprovázeli pracovníci humanitární společnosti Člověk v tísni, která už několik let na Kubě působí. "Na školách probíhá obrovská ideologická kampaň s názvem Zápas o ideje. Od první třídy až po vysoké školy jsou děti ideologicky masírovány, je jim organizován volný čas. Pro kněze je těžké mládež vůbec dostihnout," říká Malý. Svou návštěvou chtěl vyjádřit podporu rodinám vězněných disidentů. Začátkem května totiž kubánský režim odsoudil šestasedmdesát členů demokratické opozice, nezávislých novinářů a představitelů nezávislých odborů k několikaletým trestům tvrdého vězení.

Jen tři stovky kněží

Malý se při návštěvě setkal i s církevními představiteli, biskupy a bohoslovci z havanského semináře, jediného na Kubě. "Postavení katolické církve je na Kubě svízelné," řekl Malý. V současnosti tam působí jen něco málo přes tři stovky katolických kněží, z toho polovinu tvoří Španělé a Francouzi. Katolická církev nemá přístup do sdělovacích prostředků ani do škol. Malý chce v budoucnu oslovit biskupy okolních států, aby se situací na Kubě zabývali.

MARTINA VAŠÍČKOVÁ

obsah | svět - svet