Najúspešnejšia olympiáda v histórii slovenského športu

Záverečným ceremoniálom sa skončili včera v Aténach Hry XXVIII. olympiády. Slovenskí športovci získali šesť medailí - dve zlaté a jednu striebornú vďaka vodným slalomárom, ďalšie striebro v džude a bronzové kovy v streľbe a rýchlostnej kanoistike.

Šéf Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár je spokojný. "Cieľom bolo získať päť medailí, pri dobrej konštelácii ich mohlo byť sedem. Každá ďalšia olympijská výprava bude mať čo robiť, aby dosiahla podobný výsledok," povedal Chmelár. Za šesť medailí a ďalšie tri bodované umiestenia zinkasujú slovenskí športovci 12,155 milióna korún.

Skvelé športové výkony tých najlepších svetových športovcov zatienilo 22 dopingových prípadov, ako aj sporné verdikty rozhodcov. Prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge na margo dopingov uviedol: "Tento zoznam ešte pravdepodobne nie je uzavretý. No podvádzať sa bude vždy, na olympiáde sa zúčastnilo viac ako 10 000 športovcov, nie všetci sú svätci."

Kajakárka Marcela Erbanová skončila v sobotňajšom finále K1 na 500 m na skvelom piatom mieste a po Gönciho štvrtej priečke ležmo sa v Aténach postarala o druhé najlepšie "nemedailové" umiestnenie pre Slovensko. Už finálová účasť 26-ročnej piešťanskej pretekárky bola príjemným prekvapením a upútalo najmä to, že medzi najlepšiu deviatku sa dostala priamo z rozjazdy, ktorú vyhrala pred favorizovanou Poľkou Annou Pastuszkovou. Sobotňajšie finále odštartovala Erbanová trocha pomaly, prvých 250 metrov sa držala v strede poľa, no po polovici trate pridala a prepracovala sa dokonca až na štvrtú priečku. Tú potom vo finiši prepustila Nemke Katrin Wagnerovej, no piate miesto je aj tak najlepším slovenským ženským výkonom v rýchlostnej kanoistike v histórii OH.

Suverénnym spôsobom si po zlato dopádlovala Maďarka Nataša Janicsová, nestarnúca Nemka v talianskom drese Josefa Idemová bola druhá, na bronzovej pozícii skončila Kanaďanka Caroline Brunetová. Pre Marcelu Erbanovú je piate miesto na olympijských hrách najcennejším výkonom v kariére a veľkým zadosťučinením za nepríjemnosti spojené s nomináciou do Atén. O účasť prišla pokazenými pretekmi na májových ME v Poznani a olympijskú definitívu mala až po prerozdelení miesteniek Medzinárodnou kanoistickou federáciou a po veľkom lobovaní trénera reprezentácie Pavla Blaha. "Piate miesto je úžasné prekvapenie a som veľmi rád, že som do poslednej chvíle nevzdal ten boj o Marcelinu účasť na olympiáde. Finále zajazdila ako skúsená harcovníčka, nezľakla sa veľkých mien. Dva olympijské body sú skvelé. Náročné veterné počasie jej vyhovovalo, vyložene jej sedí. Veľmi jej pomohla príprava s talianskym tímom. Bolo na nej vidieť, že má sebavedomie, v rozjazde aj vo finále pôsobila veľmi uvoľnene," hovoril v cieli Pavel Blaho, keď prekonal nával emócií. V prvej chvíli totiž len ťažko hľadal slová: "Všetci sme štastní, lebo vieme. ako komplikovane sa to rodilo, ale spravila super výsledok... Som dosť dojatý a tažko sa mi hovorí, lebo to miesto si tvrdo vybojovala," povedal Pavel Blaho, ktorý bol spoločne s Marceliným bratom Róbertom prvým gratulantom.

V ostatných disciplínach na 500 m už Slovensko zastúpenie nemalo, no aj tak sa bolo na čo pozerať. V Schiniase si svoj deň urobili Nemci. Kanoistovi Andreasovi Dittmerovi sa podarila odveta za kilometer a päťstovku vyhral pred Španielom Calom. Druhú medailu získala 42-ročná veteránka Birgit Fischerová, ktorá po zlate so štvorkajakom oslavovala striebro v debli. Mužskú ,,kádvojku" vyhrali suverénne Ronald Rauhe a Tim Wieskötter. Darilo sa aj Maďarom, najmä naturalizovanej Srbke Nataši Janicsovej, ktorá triumfovala v singli a s Katalin Kovácsovou aj v ženskej súťaži dvojkajakov. O menší šok sa v pretekoch dvojkanoe postarali Číňania Guanliang Meng a Wenjun Yang, ktorí pre ázijskú veľmoc získali unikátny titul a odsunuli za seba favorizovanú kubánsku, rumunskú, maďarskú i nemeckú posádku.

SME

obsah | svět - svet