Historický milník českého plavání

Mistrovství světa plavců, které v těchto dnech probíhá v Moskvě, přineslo pro české barvy zásadní milník v tomto sportovním odvětví. Znakařka Ilona Hlaváčková získala v závodě na 100 m stříbrnou medaili, historicky první cený kov pro svou vlast v dějinách šampionátu. Lesk této vytoužené mety však mohl být ještě o poznání zářivější. Výtězství české plavkyni totiž nakonec uniklo jen o ten příslovečný vlásek.

Ještě před poslední obrátkou Ilona udržovala před soupeřkami znatelný náskok. Právě tam ale přišlo jediné drobnější zaváhání a to se v krátkém bazénu dokáže zcela bezpečně vymstít. Dravé Američance Copeové se v tu chvíli podařilo dohnat ztracené decimetry a v posledním bazénu už nechala Hlaváčkovou za sebou. Ilona sice statečně bojovala až do konce, ale fyzicky zdatnou Američanku se ji už nepodařilo dostihnout. "15m před cílem jsem věděla, že ji nedoženu," řekla plavkyně po závodě s patrnou dávkou pochopitelného zármutku. V závěru nakonec dohmátla o pouhých šest fteřin později než Copeová. Ani takový krátký okamžik, jenž nejlepší českou plavkyni české historie připravil o zlato, ji však v konečném důsledku nemusí příliš mrzet. Před bronzovou Američankou MacManusovou uhájila daleko těsnější náskok 32 setiny a její výsledný čas 59,13 byl o setinu lepší než v semifinále. Největší náplastí byl však pro Ilonu bezpochyby onen historický primát medailového úspěchu. Jisté sklmání však bylo na tváři mladé plavkyně celkem zřetelně čitelné.To pramenilo zřejmě i z toho, že to nebylo poprvé, kdy ji ve skvěle "rozjetém" závodě zradila slabší koncovka.

"Vytuhla jsem stejně jako v Antverpách, stejně jako při závodech v Jihlavě," připomněla Hlaváčková podobné situace. "Musela jsem to rozjet naplno, protože co na začátku nenaženu, to už v závěru nezískám. Vím ještě o jedné chybě na poslední obrátce. Na dohmat mi už asi nezbyly síly. Každopádně to však beru jako obrovský úspěch." Čtyřnásobná mistrině Eropy si prý dosažení této po leta až příliš vysoké laťky v cíli vůbec neuvědomila. "Vůbec jsem nevěděla jestli mám medajli. Všechno se odehrálo v tak těsném sledu," přiznala Ilona. Důvodem toho byla jednoznačně nesmírná kvalita a vyrovnanost celého finálového závodu. Pod minutovou hranici se vtěsnalo hned šest znakařek. A to ještě, nutno dodat, scházely dvě obrovské hvězdy světových bazénů Coughlinová z USA a Priceová z Velké Británie.

"Je to veledůležitý moment pro celé české plavání," přispěchal s trochou té chvály i trenér Milan Moravec. "Doufejme, že je pouze předzvěstí dalších podobných momentů, které nás v budoucnu čekají. Je to však celé třeba brát s pokorou."

S tím se dá jenom souhlasit. Za každým takovým triumfem je velký kus dřiny a lví podíl fungující týmové práce a také trocha toho patřičného štěstí. Když uvážíme, že Ilona Hlaváčková na mistrovství kvůli viróze málem neodletěla...

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet