Zahraniční média: Vyhrálo Řecko, prohrál fotbal

"Tomu nebudete věřit," varuje v pátečním vydání první věta britského listu The Sun v komentáři o semifinálové porážce českého týmu na fotbalovém ME od Řecka. Stejně zaskočenými a překvapivými titulky jsou ostatně vyzbrojeny všechny důležité evropské deníky. Většina komentářů odsuzuje Řeky za nehezký fotbal, a výčitky padají i vůči českým reprezentantům.

Britský list The Guardian píše, že Řekové jsou v pohádce, ale nepředvedli nic kouzelného. O řeckém týmu si prý vyprávějí asi i na Marsu. "Přesto by mnoho neutrálních lidí dávalo přednost tomu, aby v neděli hráli Češi s Portugalci," pokračuje deník. "Zatímco Češi na tomto turnaji nabídli spoustu vzrušujících útoků, řecký úspěch byl mnohem méně hezký."

Tento deník také věnoval celý článek Pavlu Nedvědovi, jehož mezinárodní kariéra možná letos skončí. Připomíná, že Nedvěd byl poslední z hvězd, které v turnaji zůstaly. Reportér bulvárního Sunu zase přiznal, že nechápe, jak to Řekové dokázali. "Řecko si to možná tento večer nezasloužilo. Ale je těžké zpochybnit jejich právo být na výsluní," napsal.

"Řecký zázrak" nebo "Řecký dlouhý nos" jsou titulky, pod jakými o vyřazení českých fotbalistů z ME informoval francouzský tisk. L'Équipe píše, že ne všichni čeští hráči měli svůj nejlepší den. "Rosický nestačil," uvádí. Chválí Kollera a brankáře Čecha, ale poznamenává, že by bylo bývalo třeba, aby v nejlepší formě byli i Baroš a Poborský.

Fotbal prohrál

Řekové L´Equpie moc nenadchli. "Bez námahy přiznáme, že to není velké vítězství pro fotbal, a doufáme, že nákaza takového systému se po fotbalové Evropě nerozšíří," napsal autor. Velké fotbalové země by si ale podle tohoto deníku měly vzít příklad z řecké disciplíny, vůle a obětavosti.

Španělská Marca uvádí, že Češi "se rozbili o řeckou zeď", a dodává: "Vyhrálo Řecko, prohrál fotbal. Italové už dávno objevili, že ve fotbale je snazší ničit než tvořit. Ale aspoň to někdy maskují kapkami kvality. Řekové ne." Druhá půle zápasu byla podle tohoto listu utrpení. "Rehhagel se usmíval, ale zbytek lidstva zíval".

Řecká blokáda rozplakala Čechy

Italská Gazzetta dello Sport píše o ošklivém zápasu, v kterém "Řekové blokovali hru a jako pavouk na pavučině čekali na vhodnou chvíli k úderu". Česká republika zklamala, byla neschopná se vysvobodit z řecké blokády a stále méně přesvědčená o tom, že to může dokázat.

Ruská televize NTV přinesla záběry plačících fanoušků na Staroměstském náměstí v Praze. Webová stránka vsluch.ru si všimla, že slzy v očích měl také zraněný Nedvěd. Zároveň upozornila, že Kollerovi se nejen máloco podařilo, ale navíc často ležel na trávníku.

Češi hráli slabě

"Češi byli fotbalovější, ale ani jejich trumfy tentokrát nestačily," napsal slovenský Šport. "Řecká vzpoura" podle deníku pokračuje, a katem českého týmu byl obránce Dellas. "Po jeho stříbrném gólu zůstal českým reprezentantům čas jenom na pláč, ale ne na vyrovnání," dodal Šport. "Neuvěřitelné. Zvítězil ten, který kazil hru," konstatoval Nový čas s tím, že Češi si vytvořili od začátku převahu.

Češi hráli slabě," poznamenává k zápasu polská Rzeczpospolita. V první polovině utkání sice byli Brücknerovi svěřenci podle deníku lepší, ale Řekové se jim brzy začali vyrovnávat. Zvláště pak ve chvíli, kdy z hřiště musel odejít zraněný Pavel Nedvěd. "Nikdo ho nezastoupil. Tomáš Rosický prospal celý zápas a také v případě Karla Poborského jsme jistě zvyklí na lepší hru," nešetřil kritikou polský deník.

Češi znovu doplatili na pravidlo

"Je jasné, že Češi měli zvítězit," napsal další polský deník Žycie Warszawy. Řekové podle listu ale výborně bránili a nedovolili protihráčům vytvářet si střelecké šance. "Chvílemi se zdálo, že na hřišti je dvacítka řeckých fotbalistů," dodává list.

Česko tak truchlí dál - v roce 1996 se na mistrovství Evropy zapsalo do fotbalových dějin jako první tým, který prohrál takzvaným zlatým gólem. A nyní je prvním mužstvem, jež na velkém turnaji ztroskotalo na pravidlu stříbrného gólu, uzavřel svůj komentář rakouský Kurier

NOVINKY

obsah | svět - svet