Slováci i Češi vezou z ME v Szegedu medaile

Mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, které se uskutečnilo v maďarském Szegedu, přineslo značné medailové úspěchy pro Slovensko i Česko. Zejména však Slovenští závodníci na letošním ročníku mezi evropskou kajakářskou extratřídou výrazně dominovali. Disciplínou slovenským barvám doslova zaslíbenou se ukázaly být závody čtyřkajaku.

Kvarteto Rastislav Kužel, Ladislav Belovič, Martin Chorváth a Juraj Lipták završilo v závěru mistrovství zlatý slovenský hetrik. Čtyřlístek kajakářů vybojoval titul na neolympijské 200m dlouhé sprintérské trati a navázal tak na předchozí dva triumfy čtyřkajaku ve složení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Bača, který triumfoval na 1000 a 500 m. Na placku z cenného kovu Slovensko málem dosáhlo i v individuální disciplíně. Martinu Charvátovi ve finále K1 na 200m bronzová příčka unikla o pouhých 136 tisícin sekundy. Ale i s konečným 4. místem mohl být tento závodník nakonec spokojený. Zlatá medaile ve čtyřkajaku mu dala na těsný rozdíl rychle zapomenout.

Nejlépe z české výpravy se vedlo deblkanoistům Petru Fuksovi a Petru Netušilovi. Ve sprintu na 200 m vybojovali stříbro a v závodě na 500 m skončili třetí. Na stejné trati se medailově prosadil i nejlepší český rychlostní kaonosta všech dob Martin Doktor. Zaostal však za všeobecným očekáváním a dosáhl "pouze" na bronzové ocenění. Na dvojnásobně dlouhé trati se mu už do nejlepší trojice vtěsnat nepodařilo.

Čtyřkanoe Petr Procházka, Petr Fuksa, Karel Kožíšek a Jan Břečka bojovala v Szegedu již o čtvrtou zlatou medaili z dvousetmetrové trati na ME v řadě, musela se však spojit s bronzem, když skončila o téměř půl sekundy za vítězným kvartetem Rusů.

Počtem tří medailí česká výprava vyrovnala bilanci z loňského šampionátu v Miláně, ale mohlo být i lépe. Zlato uniklo Fuksovi s Netušilem o pouhých 72 tisícin sekundy, o které byla rychlejší domácí posádka Miklós Buzál, Attila Végh. Doktor uhájil bronzovou pozici na 500 m o tři desetiny sekundy před domácím Györgym Kolonicsem a rozšířil svou sbírku cenných kovů z evropských šampionátů na devět.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet