Mnoho Češek se nechá nalákat do mexických nevěstinců

Na inzeráty nabízející zdarma letenku do Mexika a výhodnou práci barové tanečnice se nechává nachytat stále více českých dívek. Často potom končí v nevěstincích hlavního města, kde jsou nuceny k prostituci. Český konzulát se podílí na záchraně několika dívek měsíčně.

České dívky ve věku od 16 do 19 let už několik měsíců podléhají inzerátům, které se objevují v českých novinách a jimiž mexické firmy a bary slibují práci. Češkám, které mají zájem o tanec u tyče, nabízejí letenku do Mexika a finanční hotovost až 1000 dolarů. Po příjezdu jsou ale české středoškolačky a učnice nezřídka zavlečeny do vykřičených domů a jejich majitelé je nutí k prostituci.

"Několikrát za měsíc zachraňujeme české dívky, většinou z Ostravy a z Mostu, naposledy nám jich mexická imigrační policie oznámila čtrnáct najednou," řekl obchodní rada české ambasády v Mexiku Stanislav Hlaváček. Podle něj často rodiče dívek, kterým konzulát do ČR zavolá, ani nevědí, kde svoji dceru mají.

Dívky končí většinou v domech s červeným srdcem v oblasti Zona Rosa (růžová zóna) ve středu hlavního města, která je vyhlášená nejvyšší kriminalitou a jíž se v noci cizincům nedoporučuje procházet. Sexuálními turisty nejoblíbenější je Kodaňská ulice, kde postává nejvíce dívek přímo na chodnících.

Nejlevnější pouliční prostitutka od klienta žádá zhruba 15 dolarů, na pokoji musí zájemce zaplatit od 70 do 90 dolarů.

České dívky, které zadrží mexická policie nebo se samy přihlásí, posílá ambasáda zpět do ČR na jejich náklady. Velvyslanectví jim cestu domů nehradí. "Od nás si mohou zavolat, aby jim rodiče nebo známí poslali peníze na cestu, a někde musí přečkat, než finance dojdou," řekl rada.

Oficiální mexické statistiky sice uvádějí, že po celé zemi včetně metropole se počet lidí s nemocí AIDS i nakažených virem HIV pohybuje na celosvětovém průměru, podle Hlaváčka tam ale bude nemocných lidí výrazně víc. Podobně je to například s nezaměstnaností, která je oficiálně kolem 3,4 procenta, ale podle českého rady se pohybuje mezi devíti až deseti procenty.

LIDOVKY

obsah | svět - svet