Migaš rokoval v Budapešti o incidentoch v SR a Maďarsku

Slovenský veľvyslanec v Budapešti Juraj Migaš dnes z rozhodnutia ministra zahraničných vecí SR Jána Kubiša prerušil svoju riadnu dovolenku, aby v Budapešti na maďarskom ministerstve zahraničných vecí rokoval v súvislosti s incidentmi v SR a v Maďarsku.

Migaš informoval maďarského štátneho tajomníka rezortu diplomacie Lászlóa Szökeho o tom, že vláda a všetky relevantné politické strany vrátane SNS ostro a jednoznačne odsúdili prejavy extrémizmu a neznášanlivosti, ku ktorým došlo v minulých dňoch na území Slovenskej a Maďarskej republiky. Vyjadril odhodlanie slovenskej vlády pokračovať v prijímaní tvrdých opatrení proti takýmto prejavom na vlastnom území. Objasnil doterajší postup a priebeh vyšetrovania hanebného, protimaďarského incidentu v Nitre s využitím špeciálnych policajných jednotiek.

Podľa informácie Tlačového a komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí SR však Migaš vyslovil prekvapenie nad tým, že akékoľvek kroky učinené slovenskou vládou a jej orgánmi s cieľom zabrániť prejavom extrémizmu sú maďarskou stranou ignorované. Nadmerná publicita, početné vyhlásenia a neprimeranosť reakcií maďarskej strany prispievajú podľa jeho vyjadrenia k vytváraniu atmosféry napätia. Navyše Slovenská republika registruje internacionalizáciu otázky zo strany maďarských orgánov a jej prenášanie na medzinárodné fórum čo poškodzuje dobré meno SR.

Slovenský predstaviteľ požiadal maďarskú stranu o informáciu vo veci vyšetrenia množiacich sa protislovenských prejavov v Maďarskej republike. Pozitívne ocenil kroky, ktoré urobila maďarská strana v súvislosti s incidentom pred budovou veľvyslanectva SR v Budapešti. Súčasne vyjadril znepokojenie nad nedávnymi výrokmi predsedu zahraničného výboru maďarského parlamentu, ktoré sú pre slovenskú vládu neakceptovateľné, pričom požiadal o stanovisko vlády MR.

Veľvyslanec potvrdil záujem vlády Slovenskej republiky na ďalšom rozvoji dobrých susedských vzťahov s Maďarskou republikou a na upokojení situácie. Zdôraznil, že slovenská strana považuje za adekvátne fórum riešenia vzájomných otvorených otázok mechanizmy vytvorené Zmluvou o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou.

Ako Migaš v tejto súvislosti uviedol, maďarskému diplomatovi pripomenul, že existujú príslušné mechanizmy vyplývajúce zo základnej zmluvy, na základe ktorých je možné riešiť problémy. "Boli dva návrhy, aby sa stretli zmiešaná komisia pre národnostné menšiny a zmiešaná komisia pre policajnú spoluprácu. A zároveň som navrhol, aby ministri zahraničných vecí oboch krajín vydali spoločné vyhlásenie odsudzujúce incidenty na obidvoch stranách, a vyjadril som presvedčenie, že maďarská strana bude reagovať pozitívne," povedal slovenský veľvyslanec.

Migašovi maďarský štátny tajomník vyjadril verbálnou nótou stanovisko v súvislosti s množiacimi sa protimaďarskými prípadmi na Slovensku a s požiadavkou o dištancovanie sa od nich aj v budúcnosti. Ako maďarská strana uviedla, podľa maďarskej vlády nemožno nevšimnúť si súvislosť medzi terajšou situáciou a tou skutočnosťou, že sa do vlády dostala určitá (nemenovaná) strana a poukázali na aspekty súvisiace s touto stranou.

Szöke na tlačovej besede povedal, že by bolo možné predísť protimaďarským incidentom takým spôsobom, keby vláda Roberta Fica sa čo najdôraznejšie dištancovala od takýchto činov a protimaďarskej rétoriky. Extrémisti sa môžu domnievať, že ak sa slovenskí politickí lídri okamžite nedištancujú, môžu iniciovať incidenty v prostredí, ktoré to toleruje, uviedol maďarský diplomat.

Budapešť pritom ocenila, že v piatkovom prípade napadnutej študentky maďarskej národnosti v Nitre došlo zo strany predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v nedeľu k odsúdeniu činu, a že slovenská polícia s veľkým nasadením pátra po páchateľoch. Slovenská strana zdôraznila, že túto otázku považuje za veľmi dôležitú.

TASR

obsah | svět - svet