ČR věnovala liberijským dětem 1 milión korun

"Vraťme do škol děti v Libérii" - tak zní název humanitárního projektu spuštěného Dětským fondem OSN (UNICEF) na podporu vzdělání ve válkou poničené zemi v pondělí. Do projektu se zapojila i Česká republika, která do Libérie zaslala jeden milión českých korun.

"Je to smělá kampaň," uvedla v New Yorku ředitelka UNICEF Carol Bellamyová. Podle ní by se během jejího konání mělo začít vzdělávat přes 750 tisíc dětí.

"Odvážný krok, s nímž souhlasily všechny strany zúčastněné v mírovém procesu, je zpečetěním klidu zbraní v zemi. Je zcela v pořádku, že první budou z ukončení bojů těžit liberijské děti. Ty, které v minulosti velmi trpěly, na nichž záleží budoucnost země," pokračovala Bellamyová.

Návrat k životu

Vzdělání liberijských dětí má v budoucnu zaručit téměř 20 tisíc učitelů, kteří budou v příštích dnech "křísit" k životu 3,7 tisíce škol. K usnadnění návratu stovek tisíc žáků ke vzdělání odpustila tamější vláda rodičům placení školného a povinnost zakoupit ratolestem uniformu.

Nezbytné finance na rozjezd kampaně průběžně liberijské vládě dodává UNICEF. Součástí pomoci jsou i tisíce zásilek nazvaných "Škola v balíčku" obsahující základní vybavení pro vzdělávací instituce.

Konoe a trakaře

Jedním z největších problémů Libérii je, podobně jako v dalších zemích zničených válkou, rozbitá dopravní infrastruktura. UNICEF proto učebnice a školní pomůcky podle přírodních dispozic dané oblasti rozváží také dosti netradičně, mimo jiné na lodích, kánoích nebo trakařích.

Fond rovněž ve stovkách obnovovaných vzdělávacích institucích zajišťuje zavedení čisté vody, sociálních zařízeních. V současnosti je vše zajištěno přibližně pro 800 funkčních škol.

NOVINKY

obsah | svět - svet