Zpravodaj ČT Moláček musí z Ruska

Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo prodloužit akreditaci zpravodaji České televize v Moskvě Janu Moláčkovi. Podle dobře informovaných zdrojů Práva by mělo jít o reciproční krok ruské strany poté, co musel letos na jaře ukončit činnost v České republice ruský zpravodaj vládní tiskové agentury RIA-Novosti Leonid Sviridov.

Moláček včas oficiálně požádal o prodloužení akreditace, kterou měl platnou do 25. srpna tohoto roku. Po návratu z dovolené mu ruské úřady 21. srpna bez udání důvodu sdělily, že jeho žádost byla zamítnuta. Zpravodaj dostal pouze měsíční vízum na ukončení pobytu.

"Důvod mi oficiálně nikdo nesdělil. Jediné, co k tomu mohu říci, že si nejsem vědom ničeho, čím bych porušil pravidla pro akreditaci, nebo jakýkoli ruský zákon," potvrdil včera Právu informaci o ukončení činnosti v Rusku Moláček.

"Žádný z ruských diplomatů či novinářů nebyl letos ani v loňském roce z České republiky vyhoštěn," sdělil v úterý na dotaz Práva tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Vladimir Fjodorov. Připustil ale, že české úřady skutečně neprodloužily akreditaci zpravodaji RIA-Novosti sídlícímu ve Varšavě. Ruská mise v Praze však podle něj o odvetném opatření nebyla informována. Pracovník ruského ministerstva zahraničí, který má činnost českých zpravodajů v Rusku na starosti, nebyl včera k zastižení.

Rus byl akreditován i pro ČR

Sviridov pracoval pro RIA-Novosti v Česku od roku 2001, od července 2003 začal působit jako regionální zpravodaj agentury ve Varšavě. Akreditován byl ale i v České republice a na Slovensku, kam pravidelně dojížděl. Povolení k práci mu české úřady letos v květnu odmítly prodloužit.

K celé kauze přitom došlo v době, kdy byl v Česku podle mluvčího Vojenského zpravodajství Ladislava Šticha odhalen cizí špión - nelegál, tedy člověk, který fungoval na území pod krytím např. vědeckého pracovníka, studenta či novináře. Ten se podle Štichy citovaného počátkem září MF Dnes pokoušel získat citlivé dokumenty NATO a EU. Zda se jedná skutečně o Sviridova, se nepodařilo nezávisle ověřit.

Podle dobře informovaného zdroje Práva by neprodloužení akreditace Moláčkovi nemělo ohrozit fungování České televize v Rusku. Měl by jej tak vbrzku nahradit jiný zpravodaj ČT. Moláček se má podle zdrojů z ČT do Prahy vrátit už ve středu.

EVA TUREČKOVÁ, PRÁVO

obsah | svět - svet