Moldavsko žádá ČR o pomoc při přípravách vstupu do EU

Pomocnou ruku žádali po Česku zástupci moldavské vlády. Chtějí, aby ČR jejich zemi pomohla s přípravami na vstup do Evropské unie. Svoje přání tlumočili vicepremiérovi pro ekonomiku Martinu Jahnovi, který je v Moldavsku na oficiální návštěvě. Kišiněv potřebuje pomoci především s přípravou zákonů.

Podle Jahna by zemi mohli pomoci nejen čeští experti, ale i firmy. "Čím více českých firem bude v Moldavsku působit, tím větší bude zájem České republiky na vstup Moldavska do EU," řekl Jahn při jednání s moldavskými politiky.

Premiér Vasile Tarlev dnes zároveň požádal Jahna, aby ČR po vzoru Polska zjednodušila víza pro moldavské občany. Víza by byla zdarma a Češi by na oplátku měli volný vstup do Moldavska. "Nevidím nic, co by tomu bránilo. Pokud chceme rozšiřovat obchod a investice, mělo by to být v našem společném zájmu," řekl Jahn. Připomněl však, že otázka víz není v jeho kompetenci.

Moldavská strana má také zájem o školení expertů na českých ministerstvech a o smlouvy o spolupráci mezi resorty obou zemí. ČR by prý mohla dodat zkušenosti zejména z oblasti dopravy, komunikací a energetiky.

Podle Jahna není důležitý ani tak počet vzájemných smluv, jako spíš samotná spolupráce. Moldavsko by podle něj mohlo využívat zkušenosti českých expertů v rámci předvstupních programů EU. Politikům doporučil, aby nepřijímali přísnější normy, než bude nezbytně nutné.

"ČR byla někdy až příliš horlivá a omezení a restrikce požadované EU jsme ještě přitvrzovali. Normy by neměly ztěžovat život podnikatelům a lidem více, než je nezbytně nutné," uvedl.

Moldavsko v minulých dnes v Bruselu podepsalo takzvaný akční plán. Pokud splní podmínky požadované Evropskou unií, mohla by země v roce 2007 začít jednat o smlouvě o přidružení k EU. Další politický vývoj Moldavska ovlivní také parlamentní volby, které se uskuteční za několik měsíců.

(iln)

obsah | svět - svet