Moravcová získala v polohovke bronz

Slovenská plavecká jednotka Martina Moravcová získala na MS v krátkom bazéne bronzovú medailu na 100 m polohové preteky časom 1:00,95. Na druhú Austrálčanku Reesovú stratila najlepšia slovenská plavkyňa iba tri stotiny sekundy. Majsterkou sveta sa suverénne stala ďalšia Austrálčanka Hansonová (1:00,01).

Moravcová sa predstavila aj vo finále na 50 m motýlik, kde skončila štvrtá za 26,58. Od bronzu Austrálčanky Lentonovej ju delilo päť stotín sekundy. Zlato získala Američanka Thompsonová (25,89).

"Stotinky tentoraz neboli na mojej strane. Je to trochu smola, ale keďže príprava bola veľmi krátka, môžem byť spokojná. Medzi oboma finálovými štartmi som mala viac ako hodinu na regeneráciu, takže sa to dalo zvládnuť. Časy mohli byť o kúsok lepšie. V porovnaní so semifinále sa mi tentoraz plával lepšie motýlik ako polohovka, pri ktorej som si uvedomovala, že prsiarsky úsek ma bude veľmi bolieť. Vedela som, že v porovnaní so súperkami na tomto ňom stratím," povedala po doplávaní Moravcová. Slovenka, obhajkyňa zlata na 100 m motýlik, včera postúpila z rozplavieb do semifinále najrýchlejším časom - 58,65.

Smolenová obsadila konečné 18. miesto za 1:02,25, keď o dve stotiny sekundy zlepšila svoje osobné maximum. V semifinále na 50 m znak nastúpil Ľuboš Križko a ďalším dvojstotinovým zlepšením slovenského rekordu na 24,93 obsadil konečné desiate miesto. Miroslav Machovič nie je aktuálne vo svojej najlepšej forme a výkonom 26,32 obsadil 21. miesto.

Austrálska ženská štafeta sa na 4x100 m polohové preteky postarala o prvý svetový rekord na MS časom 3:54,95. Kvarteto zlepšilo predchádzajúcu najlepší svetový výkon štafety Švédska o 83 stotín s. MS pokračovali cez víkend bez najväčšej hviezdy 19-ročného Phelpsa. Šesťnásobný olympijský víťaz odstúpil z piatkových pretekov pre zranenie chrbta, ktoré by mohlo podľa slov lekárov ohroziť jeho ďalšiu kariéru.

PRAVDA

obsah | svět - svet