Moravcovej piaty zlatý motýlik v rade

Motýľkárska suverenita Martiny Moravcovej v krátkom bazéne nemá obdoby. Na ME vo Viedni vyhrala v nedeľu túto trať celkom suverénne a na najvyšší stupeň sa postaví šiesty raz, pričom už piaty raz za sebou. Vo Viedni už vo štvrtok vyhrala aj motýľkársku dvojstovku, v piatok na 50 m skončila druhá. S 18 zlatými, 7 striebornými a 3 bronzovými medailami je najúspešnejšou plavkyňou histórie ME v krátkom bazéne.

Moravcová v nedeľu plávala tak ako zvykne - stovku, na ktorej je európska rekordérka, vyhrala systémom štart, cieľ. Už na 50 m obracala s náskokom a posledných 25 metrov už v bazéne o celú dĺžku tela trčala pred svojimi súperkami. Napokon dohmatla vo výbornomn čase 56,89 a druhú Dánku Mette Jacobsenovú nechala za sebou o viac ako poldruha sekundy (58,43), tretia Francúzka Mettelová bola o ďalšie štyri stotiny pomalšia.

Moravcovej čas má vynikajúcu úroveň, za vlastným európskym rekordom z Berlína 2002 zaostala len o 34 stotín. Trénerovi Stevovi Collinsovi teda nemohla dať k päťdesiatke krajší darček.

Moravcovej suverenita na 100 m motýlik je na ME v krátkom bazéne unikátna. Túto trať vyhrala už vo Valencii 2000, v Antverpách 2001, v Riese 2002, v Dubline 2003 a piaty raz vo Viedni 2004. Prvé zlato získala už roku 1998 v Sheffielde, roku 1999 v Lisabone na tejto trati neštartovala.

Naďalej figuruje na prvom mieste aj v počte medailí v histórii ME v krátkom bazéne. Spolu má 18 zlatých, 7 strieborných a 3 bronzové medaily. Celkovo má z vrcholných podujatí 64 medailí, z ME a MS v krátkych bazénoch 44 - z toho 25 zlatých.

"Je to jeden z mojich najlepších časov a nebyť niektorých technických chybičiek najmä na obrátkach, mohol z toho byť aj európsky rekord. Tušila som, že budem plávať sólo preteky, ale v športe nemôžete povedať nikdy dopredu, že máte víťazstvo isté. Šiesta zlatá na motýliku - túto sériu v budúcnosti asi ťažko niekto prekoná," vydala agentúra SITA slová Martiny Moravcovej.

V mobilnom 25-metrovom bazéne miestnej Stadthalle sa zrodili dva svetové a dva európske rekordy a až na jednu výnimku všetky v mužskej kategórii. Tou výnimkou bola ženská štafeta Holandska na 4x50 m polohové preteky, ktorá časom 1:48,21 min vymazala z rekordných tabuliek švédske predchodkyne. O mužský svetový rekord a zrejme najhodnotnejší výkon ME sa postaral Nemec Thomas Rupprath, ktorý vo finále znakárskeho šprintu dosiahol čas 23,27 s. Rupprath potvrdil historickú pozíciu najúspešnejšieho plavca starého kontinentu, keď svoju zbierku vďaka trom zlatým rozšíril na 15 individuálnych titulov. K tomu pridal ešte zlato a striebro zo štafety.

Plavecké podujatie vo Viedni urobili príťažlivým aj domáce hviezdy. Rakúsky olympijský hrdina Markus Rogan neostal dlžný svojej povesti a vybojoval dve zlaté (200 m znak, 200 m pol. pretek.) a dve strieborné medaily. Na znakárskej dvojstovke pridal k zisku zlata aj európsky rekord (1:51,24). Rakúšania získali dovedna 7 medailí (2-4-1) a v hodnotení krajín obsadili historicky najvyššie siedme miesto. Druhý a zároveň posledný európsky rekord medzi mužmi zaplával Maďar László Cseh, ktorý dlhú polohovku zvládol za 4:03,96. Dovedna 17 plavcov obhájilo svoje víťazstvo spred roka z Dublinu.

MARIAN NITON

obsah | svět - svet