Paříž chválí vína z Moravy

Francouzští sommeliéři tvoří elitu svého stavu. Přesto se podařilo je přesvědčit, aby přímo v Paříži každoročně hodnotili moravská vína. Letos už potřetí.

"Poprvé se k našim vínům stavěli velice rezervovaně. Teď už se mnozí z nich přímo těšili," potvrdil po návratu z Paříže Stanislav Šida z Moravské banky vín. Francouzi jim ale ani tak nic neodpustili.

Vína si už tradičně nechávají servírovat zastřená. "To, že mezi našimi sekty zvítězil Chradonnay sekt z kolekce Mucha od Soare Sektu tedy nemá nic společného se vztahem Francouzů k tomuto malíři. Etiketu ani neviděli," dodal.

Jeden z nejznámějších francouzských odborníků Jean Michel Deluc vinaře ze středu Evropy chválí, i když jim například u červeného vína vytýká drobné nedostatky při zpracování.

"Velmi dobře opět vycházejí bílá vína," řekl ale tento muž, který ročně hodnotí tisíce vzorků. Porota pod jeho vedením ocenila Veltlínské zelené ledové ze Znovína Znojmo, ostatní návštěvníci vybrali jako nejlepší Chateau Imperial od Vína Marcinčák.

"Celkem jsme do Paříže vezli čtyři desítky vzorků od jedenácti vinařů," řekl jeden z pořadatelů Miroslav Jandora. Autorům vín přivezli nazpět podrobné hodnocení od vinařských autorit.

"I ty slovní přepisy jejich názorů jsou zajímavé," dodal. Prorazit na francouzský trh s vínem je prý velice obtížné. "Ale třeba právě naše ledová vína Francouzi stále více obdivují. Už dokonce začínají opouštět myšlenku, že jejich baštou je Kanada," poznamenal organizátor.

(miš)

obsah | svět - svet