Nacista se bude zpovídat z masakru na Slovensku před 59 lety

Německá policie zatkla v pondělí 86letého muže, který je údajně zodpovědný za vyvraždění obyvatel ve slovenské vesnici v roce 1945. O zatčení bývalého nacisty požádal muže zákona soud v Mnichově. Německý občan Ladislav N. se měl podle vyšetřovatelů podílet na vyvraždění dvou vesnic v SR v rámci akce proti československým partyzánům.

Němec s vazbou na Slovensko

Obviněný byl velitelem jednotky prohledávající slovenské podhůří. Za údajnou podporu ozbrojenců bojujících proti Němcům nařídil na jaře 1945 vyvraždění dvou vesnic: Ostrý Grun a Klak.

Nacisté tehdy shromáždili na vybraném místě 146 vyděšených obyvatel, včetně 70 žen a 51 dětí. Následoval masakr, který nikdo z obětí nepřežil.

Muž byl mnichovským soudem obviněn také z vraždy 18 Židů, jež měla jednotka na základě jeho rozkazu postřílet v únoru 1945 v obci Kšina.

Československé soudy Ladislava N., naturalizovaného Němce narozeného na Slovensku, v nepřítomnosti za zvěrstva v roce 1962 odsoudily k dlouholetému vězení. Bývalý nacista však nebyl do ČSSR vydán.

Tlak evropských soudů

Na prošetřování zločinů z druhé světové války trvají zejména úřady Evropské unie. Spravedlnost v řadě kauz totiž rozhýbal až pád tzv. železné opony po roce 1989, tj. desítky let po spáchání válečných zrůdností.

Soudy v členských zemích Unie se nyní snaží dostihnout vrahy, kteří často prožili klidné život v Německu, jižní Americe atd., aby za masakry před více než 59 lety řádně pykali. Zločiny proti lidskosti se totiž podle mezinárodního práva nepromlčují.

NOVINKY, DPA

obsah | svět - svet