Hvězda Navrátilové i po letech září

Ve věku, kdy si naprostá většina vrcholových tenistů užívá finančně zajištěnou sportovní penzi, se tenisová legenda devítinásobná vítězka Wimbledonu Martina Navrátilová vrací na kurty profesionálů. Pětačtyřicetiletá tenistka se po osmileté pauze senzačně zapojila do kolotoče turnajů WTA. Česká rodačka s americkým pasem, která v kariéře vyhrála 18 grandslamových turnajů, dostala divokou kartu do turnaje v anglickém Eastbourne. "Martina je legenda, tudíž má u nás velkou podporu," okomentoval událost John Feaver, ředitel podniku, kde Navrátilová v rozmezí let 1978 až 1993 triumfovala celkem jedenáctkrát.

Za tímto nečekaným nicméně nesmírně vítaným comebackem tenisové veteránky prý stojí sázka s její osobní trenérkou Giselle Giradovou. "Řekla mi, hraješ dobře, můžeš hrát v Eastbourne dvouhru. Vsadili jsme se a já prohrála. Teď se už těším," řekla Navrátilová pro oficiální internetovou stránku turnaje, když přijala pořadateli nabízenou divokou kartu místo odstoupivší Američanky Jennifer Capriatiové. Zároveň s tím se zapojila i do turnajové čtyřhry s Běloruskou Natašou Zverevovou, s níž rovněž triumfovala před čtrnácti dny v Madridu. Ke čtyřhře se Navrátilová vrátila již v roce 2000, tedy šest let po ukončení kariéry. Nyní se se Zverevovou chce co nejlépe připravit na nadcházejícíc Wimbledon. Pokud vše půjde dobře, ráda by dosáhla na svůj celkově dvanáctý wimbledonský tytul, čímž by vyrovnala rekord své americké krajanky Billie Jean Kingové.

Zpráva o tom, že Navrátilová znovu vstoupí na své oblíbené travnaté dvorce a bude krom čtyřhry válčit i na singlové frontě, okamžitě vzbudila nevídanou pozornost mezi fanoušky i odbornou veřejností. Objevily se spekulace, které upozorňovaly na skutečnost, že pokud by Navrátilová v Eastbourne vyhrála, zapsala by se do dějin, jako zdaleka nejstarší žena, které so podobného úspěchu podařilo docílit.

"Je bláznivé, že se to stalo, ale podívejte se na mistrovství světa fotbalistů, tam je také plno překvapení," komentovala nastalý rozruch se schovívavým úsměvem sympatická tenistka. Pak trošku zvážněla a s trochou jemného patosu dodala: "Opravdu nevím, jak se budu cítit, ale Eastbourne je skoro jako můj domov. Mám hlavu plnou vzpomínek." Hned poté členka tenisové Síně slávy přispěchala s ujištěním, že se chce nadále soustředit zejména na čtyřhru. V singlu chce prý zůstat jen u této jediné příležitosti a pak na tomto poli opět pověsit raketu na hřebík.

Při jednom z posledních tréningů před zahájením turnaje Martina Navrátilová zářila spokojeností a dobrou náladou. "Mám radost ze svých úderů," rozdávala úsměvy zástupům všetečných novinářům. "Zkouším vlastní schopnosti a posunuji věkovou tenisovou bariéru. Neznám muže v mém věku, který by pořád hrál. Možná je to hloupé, ale mám se dobře a inspiruje mě to, abych byla lepší."

Při pohledu na turnajového pavouka však rozesmátou tenistku trochu zamrazilo v zádech. Do prvního kola jí byla nalosována nesmírně talentovaná Ruska Taťjana Panovová. Jednadvacáté současné hráčce světa byly necelé dva roky, když Navrátilová před 24 lety vyhrála první titul ve Wimbledonu. "Možná jsem měla zavolat Jennifer, aby přiletěla a hrála místo mě," vtipkovala Navrátilová ještě těsně před zahájením zlomového zápasu.

Obecenstvo v zaplněném Devonshire Parku v Eastbourne přivítalo místní legendu takřka královským aplausem. A motivovaná veteránka se svým příznivcům také neméně královsky odměnila. Mladičkou rusku porazila 2:1 na sety poměrem 6:1, 4:6, 6:2. Na tiskové konferenci po zápase z ní sálalo velké zadostiučinění. "Pořád to říkám. Neberte v úvahu můj věk, ale to, co dokážu," říkala novinářům s úsměvem. "Stále mě ta bláznivá hra baví. Jinak bych se už nevrátila."

Druhé kolo netradičně ostře sledovaného turnaje však už přes svůj neúprosně řidký čeřen Martinu Navrátilovou dál nepropustilo. V duelu o čtvrtfinále prohrála s třetí nasazenou Danielou Hantuchovou. Slovenka porazila tenisovou legendu 2:6, 6:2 a 6:2. Centrkurt v Devonshire Parku byl světkem zajímavé bitvy, v níž nervózní Hantuchová ztratila první set. V dalším rpůběhu však přidala na důrazu a nakonec si už vítězství nenechala uniknout. Přesto však zápas trval více než hodinu a půl a Navrátilová během něj stihla bavit diváky různými gesty a grimasami. I když tedy nakonec nezařídila další překvapení, stala se nespornou hvězdou turnaje.

Trochu jiný názor na věc měla pouze tenistka Jelena Dokičová, která po prohře s Danielou Bedáňovou podrobila pořadatele ostré kritice, že Navrátilovou umístili na centrální dvroec. Coby turnajová jednička se na něj těšila Dokičová. "Nejvýše nasazená hráčka by přece měla hrát na centru. Místo toho tam dali takový směšný zápas," nechala se slyšet pobouřená Ruska. Navrátilová její kritiku nehodlala zvlášť komentovat. "Ve Wimbledonu jsem hrávala na čtyřce a na pětce. A to jsem byla světová jednička a obhájkyně titulu. A ještě to bylo ve Wimbledonu," prohlásila pouze s nadhledem. "Neberu si to osobně. Je řada tenistek, které jsou rády, že hraji, ale ty další to holt berou naopak," dodala dobrosrdečně.

Ke svému dalšímu profesionálnímu směřovaní se nehasnoucí stálice tenisového nebe vyjádřila poněkud vyhýbavě. "Užívám si života. Tenis hraji pro zábavu a věřím, že se lidé baví a ocení moji snahu." Je však zřejmě dost pravděpodobné, že to bylo již definitivně naposledy, kdy jsme populární čecho-američanku mohli během vrcholového turnaje spatřit válčit na své polovině kurtu samotnou.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet