Čtyři Češi zemřeli při nehodě autobusu v Rakousku

Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který brzy ráno havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd. Dalších 40 pasažérů utrpělo zranění, řada z nich vážná. Oznámila to rakouská agentura APA s odvoláním na místní záchrannou službu.

Zájezd, kterého se účastnilo 38 mentálně postižených klientů ústavu a devět osob jako doprovod, pořádala cestovní kancelář Way 1 z Klatov, která se dlouhodobě specializuje na výlety postižených lidí. Rekreanti se vraceli z ostrova Luka nedaleko Zadaru, odkud vyjeli v sobotu večer. K nehodě došlo v 4:45 SELČ na 106. kilometru silnice B2 poblíž českých hranic.

Na místo neštěstí přijelo 21 hasičských vozů s 95člennou posádkou a několik desítek sanitek. Těžce zraněné rozvezly dvě helikoptéry do ústřední nemocnice v Sankt Pöltenu a do vídeňské nemocnice Donauspital. Čtyři cestující jsou v péči Červeného kříže. Ostatní pasažéři, včetně jednoho z řidičů, jsou v okolních nemocnicích, především v Gmündu.

Ředitel ústavu sociální péče ve Stodu u Plzně Jaromír Bednář řekl, že nemá zatím přesné informace, kdo přesně utrpěl jaké zranění a kdo zemřel. Doplnil, že klienti ústavu s lehčím a středním mentálním postižením jezdí k moři pravidelně.

V době nehody byla na silnici mlha. Podle rakouského policisty na místě nehody se řidič autobusu zřejmě lekl srny, která stála na kraji vozovky, a strhl řízení. Autobus se dostal do smyku, narazil do stromu a zřítil se ze čtyřmetrového svahu, kde zůstal ležet na střeše.

Autobus značky Bova patří firmě Kusbus. Její spolumajitel František Kus řekl, že autobus řídil jeho jednatřicetiletý syn. Je to podle něj zkušený řidič, který spolu s dalšími dvěma řidiči do Chorvatska jel už v pátek, takže měli dostatek času na odpočinek před cestou do Česka. Řidič vyvázl bez zranění. Autobus byl podle Kuse v dobrém technickém stavu.

LIDOVKY, ČTK

obsah | svět - svet