Niektoré štáty sa snažia odsúnuť vstup Poľska, SR i ČR do únie

Politické a diplomatické kruhy v Poľsku najnovšie znepokojili informácie, že Poľsko, Slovensko a Česko nezískajú v roku 2004 členstvo v Európskej únii. Dôvodom pre znepokojenie Varšavy sa stali výpovede ministra zahraničných vecí Dánska - politického činiteľa krajiny, ktorá v súčasnosti predsedá EÚ. Per Stig Möller nevylúčil, že v dôsledku rokovaní dôjde v návrhoch únie voči reformných krajinám k istým korekciám.

No kandidáti, ako zdôraznil, nemôžu rátať s vyššími sumami finančnej pomoci, lebo únia peniaze jednoducho nemá. Poľsko však na prehodnotení návrhu trvá. Predstavitelia kandidátskych štátov sa ešte pred rozhovormi o finančných podmienkach vstupu majú stretnúť na porade v Kodani o necelé dva týždne. Ďalším podnetom, svedčiacim o rastúcich problémoch ohrozujúcich integračný proces, sú hlásenia poľských diplomatov a správy novinárov pôsobiaci v Holandsku. Tí upozorňujú, že v krajine tulipánov pribúda odporcov prijatia Poľska, ale i Slovenska o celé dva roky.

K strane liberálov, ktorá v minulom týždni zablokovala rozhodnutie holandskej vlády akceptujúce členstvo Poľska v EÚ, sa pridali poslanci najväčšej vládnej Kresťanskej strany. Jedni i druhí žiadajú sprísnenie kritérií členstva a ako zdôrazňujú poľské zdroje, tvrdia, že Varšava, Bratislava i Praha sa na začlenenie nekvalifikujú. Narastajúci odpor proti rozšíreniu únie v Holandsku podľa poľských expertov posilňuje protivníkov otvorenia sa EÚ aj v Írsku, kde sa 19. októbra uskutoční druhé opravné referendum o dohode z Nice. Ratifikácia dohody Írskom je formálnou podmienkou ďalšieho rozšírenia EÚ.

Aj najväčšia vládna holandská strana pochybuje o Poľsku a Slovensku

Poslanci kresťanskodemokratickej frakcie v holandskom parlamente pochybujú, že Slovensko a Poľsko budú schopné splniť do vstupu kritériá členstva v únii, informoval v utorok s odvolaním sa na hovorcu poslancov za CDA holandský denník Financieele Dagblad. Hovorca Európskej komisie pre rozšírenie Jean-Christophe Filori v utorok zdôraznil, že tieto názory nie sú oficiálnym postojom holandskej vlády alebo parlamentu. "Pre nás je rozhodujúce, čo povie holandská vláda v Bruseli," reagoval Filori na diskusiu v Holandsku.

Komisia je podľa neho presvedčená, že všetkých 15 členských štátov podporí odporúčania EK prijať v roku 2004 desať nových krajín. Vo štvrtok pocestuje do Haagu komisár pre rozšírenie Günter Verheugen, aby holandským poslancom dôkladne vysvetlil návrhy komisie. Zároveň zdôrazní, že proces rozšírenia nemožno spájať s reformou spoločnej poľnohospodárskej politiky únie. Práve snahami Holandska o reformu vysvetľujú pozorovatelia postoj vládnych strán k rozširovaniu. Liberálna VVD je údajne ochotná riskovať povesť krajiny v Európe, len aby dosiahla reformu poľnohospodárskej politiky ešte pred rokom 2006.

Holandsko sa v uplynulých mesiacoch postavilo do čela bojovníkov za lacné rozšírenie, pretože do rozpočtu EÚ prispieva omnoho viac ako z neho dostáva. Denník De Volkskrant priniesol dnes rozsiahlu analýzu s titulom Veľké rozšírenie bude stáť Holandsko miliardy. Minister pre ekonomiku za LPF Herman Heinsbroek v utorok podľa novín Algemen Dagblad nevylúčil, že Holandsko by mohlo vetovať rozšírenie EÚ, ak by prijatie nových členov malo priniesť negatívne dôsledky pre ekonomiku krajiny.

"Otvorené sú viaceré možnosti, ale ak by zmluva o rozšírení mala mať negatívne účinky na Holandsko, LPF si dokáže predstaviť veto," pohrozil minister. Vláda v Haagu bude v utorok večer rokovať o spoločnom stanovisku k minulotýždňovým odporúčaniam Európskej komisie. Vo štvrtok bude o rozšírení diskutovať holandský parlament, ktorý by mal stanovisko prijať na budúci týždeň.


Holandskí liberáli tvrdia, že SR nie je na vstup pripravená

Slovensko nie je pripravené na vstup do Európskej únie. Tvrdí to holandská liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD), ktorá je súčasťou vládnej koalície. Podľa lídra strany Gerrita Zalma je po podrobnom preštudovaní hodnotiacich správ Európskej komisie o pokroku kandidátskych krajín zrejmé, že Slovensko, Poľsko a Lotyšsko nie sú na členstvo v únii pripravené napriek tomu, že komisia ich spolu s ďalšími siedmimi krajinami odporučila na ukončenie prístupových rokovaní v tomto roku. Holandský denník De Volkskrant v pondelok cituje bývalého ministra financií Zalma, podľa ktorého problémy všetkých troch krajín siahajú od bezpečnosti potravín až po korupciu.

Podľa holandských zdrojov hrozí vo vláde i parlamente konflikt kvôli rozšíreniu. Stabilitu kabinetu narúša spor medzi dvoma ministrami zo strany zavraždeného Pima Fortuyna. Holandská vláda sa má stretnúť v utorok po pohrebe princa Clausa, manžela holandskej kráľovnej Beatrix. Kabinet by mal prijať stanovisko k odporúčaniam Európskej komisie ukončiť rokovania o vstupe s desiatimi kandidátskymi krajinami, vrátane Slovenska.

Hoci liberáli sú vo vláde až treťou najsilnejšou stranou, bez nich by kabinet stratil väčšinu. Holandské zdroje preto nevylúčili, že sa vláda môže dostať pod taký tlak, že nebude súhlasiť s odporúčaniami Európskej komisie. Holandský parlament má o návrhoch komisie diskutovať na budúci týždeň ešte pred summitom v Bruseli (24.-25. október), na ktorom majú lídri EÚ schváliť zoznam pripravených krajín.

Európska komisia: Slovensko nie je pripravené, ale bude ku dňu vstupu do únie

Európska komisia je presvedčená, že Slovensko bude pripravené na členstvo v EÚ ku dňu vstupu, preto ho minulý týždeň odporučila na ukončenie prístupových rokovaní. V Bruseli to v pondelok vyhlásil hovorca EK pre rozšírenie Jean-Christophe Filori. Reagoval tak na tvrdenia holandskej vládnej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD), podľa ktorej Slovensko, Poľsko a Lotyšsko nie sú pripravené na členstvo v únii.

"Súhlasíme, Slovensko nie je pripravené dnes. Ale bude pripravené k dátumu vstupu. Komisia je o tom presvedčená, inak by nedala minulý týždeň odporúčanie," povedal Filori. Podľa lídra holandských vládnych liberálov Gerrita Zalma je po podrobnom preštudovaní hodnotiacich správ Európskej komisie o pokroku kandidátskych krajín zrejmé, že Slovensko, Poľsko a Lotyšsko nie sú na členstvo v únii pripravené. Konflikt v holandskej vláde ohľadne rozšírenia sa zintenzívnil v piatok, keď sa VVD a strana zosnulého Pima Fortuyna LPF postavili proti kresťanským demokratom (CDA) premiéra Jana Petra Balkenenda. CDA pripravila text listu o rozšírení, ktorý má byť zaslaný do Bruselu a ktorý v podstate súhlasí s minulotýždňovými odporúčaniami EK.

Proti textu sa však ostro postavil minister pre európske záležitosti Atzo Nicolai (VVD), ktorý list odmietol podpísať. Na stranu liberálneho ministra sa pridali aj členovia vlády za LPF a CDA sa tak ocitla v izolácii. Podľa holandských zdrojov je hlavným problémom Poľsko, Slovensko a Lotyšsko boli v piatkovej diskusii na vláde spomenutí len okrajovo. Ďalšia debata holandskej vlády je na programe v utorok po pohrebe princa Clausa, manžela holandskej kráľovnej Beatrix.

Okrem vlády bude o rozšírení rokovať aj holandský parlament. Už tento týždeň 17. októbra očakávajú poslanci v Haagu komisára EÚ pre rozšírenie Güntera Verheugena, na budúci týždeň by mali prijať stanovisko k odporúčaniam EK. Holandské zdroje spájajú postoj VVD s reformou poľnohospodárskej politiky. Liberáli sú údajne odhodlaní bojovať za jej zásadné zmeny aj za cenu komplikácií v procese rozšírenia EÚ.

PRAVDA

obsah | svět - svet