Skandál! Neumannová nemá ani jednu medaili

Kateřina Neumannová nemá ani jednu ze dvou olympijských medailí, které loni získala. Je to skandál, který neumí vyřešit ani Mezinárodní olympijský výbor.

Už dávno měla mít Kateřina Neumannová doma ve výkladní skříni dvě lesklé medaile ze Salt Lake City. Stříbrnou a bronzovou. Ale nemá žádnou! A to od zimních olympijských her uběhlo už 19 měsíců. Zamotaný příběh olympijských medailí, které patří nejlepší české lyžařce, se blíží do ostudných dimenzí.

"Za skandál bych to sice neoznačila, ale celý případ je hodně podivný," řekla Neumannová. "Jestli jsem znechucená? To snad ani ne. Doufám, že to všichni tak berou, že medaile patří mně," dodala. Co se přihodilo?

Na loňské olympiádě Ruska Larisa Lazutinová dopovala, její výsledky byly následně anulovány a pořadí v závodech se přeskládalo. Neumannová si výrazně polepšila: v závodě na 15 kilometrů volnou technikou se posunula z bronzové pozice na stříbrnou, v kombinaci pět plus pět kilometrů ze čtvrtého místa na třetí.

"Dostane dvě nové medaile," hlásal Jacques Rogge, šéf Mezinárodního olympijského výboru, při letním pražském kongresu. Neumannová na konci září svou původní bronzovou medaili i diplom zaslala do olympijského sídla v Lausanne. Jenže dopující Lazutinová nic takového neučinila.

"Prý je ani vracet nebude a obrátí se na civilní soud," prohlásil František Dvořák, místopředseda Českého olympijského výboru. Přitom se chystala velká sláva: Neumannové měly být obě medaile předány 21. listopadu v pražském Karolinu, ten den totiž české lyžování slaví 100 let. Nic takového nebude.

"Štve mě to. Katka si to přece zaslouží," prohlásil Dvořák. Nastala patová situace - a Neumannová je bez medailí. Sama říká, že má jiné starosti, pečuje totiž o dceru Lucii, kterou v červenci porodila, a už také trénuje. Po roční pauze se vrací k lyžování.

"Ale stejně je pro mě důležité, aby se Mezinárodní olympijský výbor co nejdřív postaral o nápravu." Olympijský výbor ovšem nehodlá vyrobit nové exempláře, aby předešel precedentním případům.

"Kus za kus," vzkázal. Ale jak chce problém řešit, zřejmě netuší. Celá kauza se může táhnout ještě léta přes soudy, neboť Rusko svou lyžařku chrání. Prezident Putin například Lazutinové předal státní vyznamenání.

"MOV by měl ruskému výboru pohrozit sankcemi, jinak to nevidím," řekl Dvořák. Lazutinová odmítá, že by dopovala. Ale svou nevinu neobhájila před arbitrážním soudem MOV ani před nejvyšším soudem ve Švýcarsku. Nevzdává se.

"Nechápu ji, měla by mít trochu soudnosti. Kdybychom se někde potkaly, neměly bychom si co říct," vzkázala česká lyžařka Lazutinové. Ona svou medaili vrátila.

"Nepatřila mi a netěšila mě." Teď čeká na dva nové kusy. Příští týden má poprvé od porodu odjet za sněhem do rakouského Ramsau. Posledních několik týdnů však kvůli bolavému kotníku netrénovala, jen posilovala a jezdila na kole. V únoru už se pak chystá zkusmo naskočit do závodů Světového poháru. I Lazutinová už má dítě, v srpnu se jí narodil syn.

Až si odsedí dvouletý trest za doping, k lyžování už se nevrátí. Bude jí skoro čtyřicet. Ale bude mít tou dobou ještě medaile ze Salt Lake City?

JAN PALIČKA, TOMÁŠ MACEK

obsah | svět - svet