Snový návrat matky Neumannové

Smála se před startem, v cíli i na stupních vítězů. S očima na výsledkové tabuli vydýchávala závěrečný finiš. Po pár minutách, hned co dojela poslední závodnice, se znovu rozesmála. Pak jakoby stydlivě sklonila hlavu mezi lyže, opřené v rukou. Tak vypadá vítězství!

Lyžařka Kateřina Neumannová slavila v sobotu v rakouském Ramsau neuvěřitelný triumf. Jedenadvacet měsíců poté, co opustila závodní svět, pět měsíců po porodu dcery Lucie, v prvním závodě po návratu vyhrála ve Světovém poháru. "Zdálo se mi, že to byla pohoda," řekla a zase se usmála. Pak zvedla ruce s lyžemi nad hlavu a nevěřícně chodila okolo. Pára z rozhicovaného těla nad ní vytvořila opar, který ještě pozlatila záře osvětlovacích balonů, vznášejících se nad tratí. Stoupala na stupně vítězů a nad údolím hřměly pompézní Ohnivé vozy od Vangelise. Královna matka se vrátila!

Výhra mezi krmením a přebalováním

Nebyl to pro ni výjimečný den. Vstala v sedm a šla se lehce vyklusat. Pak nakrmila dcerku a byla se lehce projet na lyžích. Po brzkém obědě se na chvilku natáhla, ale už ve dvě měla znovu lyže na nohou. I s nimi pomáhala babičce Neumannové s krmením.

"Nemám ráda, když Lucka vříská," vysvětluje neobvyklou koncentraci. V koridoru u startu udělá pár dřepů, zatočí rukama. Označí si lyže, svlékne bundu a zařadí se do fronty u startovní čáry. "Lucko, do toho," křičí na ni jménem dcery Kurt Matz, česko-rakouský lyžařský funkcionář. Kateřina se směje. Žádná nervozita ani napětí. Start!

Rozvážným tempem vyráží do táhlého stoupání. V mírném předklonu, ve strojovém rytmu. Co skluz lyže, to záběr holemi. Ne všechny soupeřky tento silově náročný styl zvládají. Lyže jedou i ve sjezdech, nijak nezaostává. "Jedém, Káčo," křičí čeští fanoušci podél plůtků u trati a mávají vlajkami. První mezičas: pátá. Skvělé! Druhý mezičas: První. Je to možné? Ale největší soupeřky jedou až za ní.

"Vedeš o půl minuty, volali na mě servismani. A já si jen pomyslela: Co se to děje?" vypráví později. Drží tempo, v posledním ze čtyř okruhů zrychluje. A v cíli se už zase směje. Je šťastná, návrat se podařil. Potřást rukou nebo na ni uznale pokývnout chce snad každý.

Za chvíli přiváží babička na sáňkách Lucku. V růžové kombinézce kouká na ten rozruch kolem a tiskne se k mámě. "Je zvyklá, zimní dítě, ani ji nemusíme moc strojit," vypráví babička. Fandily celý závod.

Na oslavu vzácný šnaps z borůvek

Stranou světel ramp, opřený o hliníkový rám tribuny stojí trenér Stanislav Frühauf a kouří. Z dálky vypadá, jako by se ho ta sláva ani netýkala. Když přistoupíte blíž, uvidíte jiskru v jeho světlech. Možná takhle by to on, myslivec, řekl.

"Tolik jsem jí věřil," rozpovídá se. "Až jsem se tý její síly bál. Co pro to všechno udělala? V listopadu padala na hubu. Sama na Šumavě dřela jen podle papírů, co jsem jí napsal." Při závodě stál pod můstkem u stadionu. "Jdi do nich, řval jsem na ni." Mezičasy mu hlásily vysílačkou. Ale nebál se ďábelsky rychlých německých lyží svištících kolem?

"Němky mají znamenité verky," řekne jen Frühauf, už zase v klidu. V penzionu Minzlhof, tradiční baště českých lyžařů, je veselo. "Für Katerina, Lukas und Jirka," halasí majitelka Monika Schremfová. Na počest vzácných hostí otvírá domácí šnaps z norských borůvek.

"Jedinečný recept," dodává. Láhev stojí v přepočtu dva a půl tisíce korun. Ale večeří se skromně. Špagety s masovou směsí a puding. Pak jde lyžařka uspat dcerku. Trenéři a servismani do hluboké noci ve stodole "mydlí" lyže. Vždyť zítra se jede zase.

Vítězství Neumannové v SP

* 12. prosince 1992 - Ramsau, 5 km volně (1. start v sezoně, 3. v kariéře)
* 28. listopadu 1998 - Muonio, 5 km volně (1. start v sezoně)
* 12. prosince 1998 - Toblach, 5 km volně
* 10. ledna 2001 - Salt Lake City, kombinace (předolympijská zkouška)
* 25. listopadu 2001 - Kuopio, 5 km volně (2. start v sezoně)
* 9. prosince 2001 - Cogne, sprint
* 6. ledna 2002 - Val di Fiemme, sprint
* 20. prosince 2003 - Ramsau, 10 km volně (1. start v sezoně)

TOMÁŠ NOHEJL, MF DNES

obsah | svět - svet