Neumannová si doběhla pro první zlato

Začátek mistrovství světa jak ze snu. Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála ve čtvrtek hned první závod šampionátu v klasickém lyžování v německém Oberstdorfu a získala tak své premiérové světové zlato. Česká reprezentantka ustála v závodu na 10 km volnou technikou souboj s Ruskou Julií Čepalovovou, která na druhém místě ztratila jen 1,2 sekundy.

Bronz náleží suverénce Světového poháru Marit Björgenové z Norska.

Narozdíl od předešlých dnů, kdy Oberstdorf zasypal čerstvý sníh, panovaly ideální podmínky. Teplota se pohybovala kolem čtyř stupňů pod nulou a německé středisko se topilo ve slunci.

Česká reprezentantka vybíhala na náročnou trať až jako předposlední a měla tak informace o časech svých největších soupeřek. Jako nejvážnější konkurentka favorizované Neumannové se vyklubala Čepalovová, už v polovině závodu bylo jasné, že o zlato se poperou právě tyto dvě závodnice.

Ruska nasadila neuvěřitelné tempo a po necelých sedmi kilometrech najela na do té doby vedoucí Björgenovou víc než třináct sekund. Neumannová však jízdu své soupeřky spolehlivě hlídala a s výjimkou druhého mezičasu byla vždy rychlejší.

Na předposledním měřeném úseku už vedla o víc než tři sekundy a šanci vybojovat první velké zlato, které si s voudenním zpožděním nadělila k dvaatřicátým narozeninám, už nepustila. Neumannová přidala nejcennější kov ke sbírce tří stříbrných a jedné bronzové medaili z olympijských her a dvou bronzů z mistrovství světa.

NOVINKY

obsah | svět - svet