Vybojovala si nový domov

Minister vnútra Veľkej Británie David Blunkett sa rozhodol, že nenariadi vyhostenie talentovanej slovenskej školáčky rómskeho pôvodu, ktorej príbeh priniesol britský denník Independent vo svojom vydaní 5. mája.

Dostali výnimku

Nikole Garžovej, ktorá je na špeciálnom zozname talentovaných žiakov, bola poskytnutá výnimka spolu s jej rodinou po tom, ako napísala osobný list ministrovi Blunkettovi, v ktorom ho žiadala, aby zabránil ich vyhosteniu. Podľa Blunketta bol jej prípad zvážený "seriózne, dôkladne a nestranne".

Ako uviedol pre Independent, "veľmi dobre si uvedomujem potenciál detí žiadateľov o azyl, ich talent, ako aj problémy, ktoré sú s tým spojené". Blunkett sa osobne obrátil aj na Nikolinu rodinu, ktorá opustila Slovensko po početných slovných a fyzických útokoch zjavne s rasovou motiváciou. Jej prípad v súčasnosti opätovne skúmajú britskí imigrační úradníci.

Nevedela po anglicky, teraz je medzi najlepšími

Keď 11-ročná Nikola Garžová pred dvoma rokmi pricestovala do Británie, takmer vôbec nevedela hovoriť po anglicky. Za pol roka však urobila veľký pokrok a v škole sa zaradila medzi najlepších. Trinásťročná slovenská tínedžerka je v súčasnosti na špeciálnom zozname nadaných a talentovaných detí a udržuje si 100-percentnú školskú dochádzku, pripomína Independent.

Minister chcel oddelené vyučovanie

Blunkett čelil minulý mesiac veľkej kritike za svoje vyjadrenia, podľa ktorých deti uchádzačov o azyl ako Nikola, zaplavujú mestské školy a preto by vzdelanie mali dostávať oddelene v špeciálnych ubytovacích centrách ministerstva vnútra. 89 labouristiských poslancov podpísalo petíciu proti opatreniam zahrnutým v azylovom zákone, ktorým sa v súčasnosti zaoberá britský parlament.

Ministri minulý týždeň potvrdili, že tieto ubytovacie centrá by mali byť zriadené v troch vidieckych oblastiach, čo si vyslúžilo ďalšiu kritiku. Amnesty International, Právna spoločnosť a Komisia pre rovnosť rás sú medzi desiatimi skupinami podpísanými pod list adresovaný Blunkettovi, v ktorom ho žiadajú o umiestnenie ubytovacích centier v blízkosti mestských oblastí, aby mali utečenci riadny prístup do škôl, k právnikom a oddychovým zariadeniam.

Utečencom chce vláda odobrať výhody, opozícia protestuje

Ako pokračuje Independent, britská vláda chce presadiť plány na odobratie niektorých výhod tým žiadateľom o azyl, ktorí bývajú so svojimi rodinami alebo inými príbuznými. Oficiálne údaje ukazujú, že 25 percent utečencov prichádzajúcich do Británie žije so svojimi príbuznými. Podľa novej zákonnej úpravy dostanú ministri právomoc odobrať príspevok uchádzačom o azyl, ktorí odmietnu umiestnenie v ubytovacích centrách zriadených vládou.

To si vyslúžilo veľkú nevôľu opozičných konzervatívcov a liberálnych demokratov. Podľa nich je odobratie príspevkov "krátkozraké". "Mnohí žiadatelia o azyl utrpeli traumu a keď môžu zostať so svojou rodinou a blízkymi, poskytuje im to duševnú podporu. Vláda by tiež ušetrila peniaze, ak by dovolila ľuďom zostať s príbuznými," tvrdí konzervatívny poslanec Humfrey Malins.

Francúzi si nevedia poradiť s utečencami

Britský minister vnútra vyzval Francúzsko, aby zabránilo prílevu nových prisťahovalcov z utečeneckého tábora Sangatte, ktorí sa do Británie snažia dostať cez podmorský tunel. Minulý týždeň boli francúzske úrady nútené priznať, že nie sú schopné poradiť si s každodenným prílevom utečencov usilujúcim sa dostať na britské územie naskakovaním do nákladných vlakov, uzatvára Independent.
InZine

obsah | svět - svet