Tři čeští novináři pohřešovaní v Iráku

Iráčtí ozbrojenci údajně v neděli několik kilometrů od Bagdádu unesli tři české novináře. Podle České televize (ČT) to tvrdí řidič taxislužby, který je převážel z Bagdádu do Jordánska. Mohlo by se jednat o členy štábu ČT reportéra Michala Kubala a kameramana Petra Klímu a redaktora Radiožurnálu Víta Pohanku. Od neděle o nich domovské redakce nemají žádnou zprávu.

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) televizi Nova řekl, že zatím nelze potvrdil ani vyloučit možnost únosu. "Celý den podnikáme příslušné kroky, ale nechci nyní říkat podrobnosti, abych neohrozil jejich životy," uvedl s tím, že nikdo zatím nevznesl žádné požadavky.

Majitel společnosti taxi Sálim Mazhar podle agentury AFP vypověděl, že ozbrojenci vůz zastavili v 9:00 SELČ pomocí zátarasů. Čechy odvedli i s jejich zavazadly. Útočníci řidiči převázali oči páskou a drželi ho na neznámém místě. V 18:00 SELČ ho opět propustili.

ČT pozdě večer odvysílala rozhovor s řidičem, který natočila italská reportérka. "Zacházeli se mnou i s nimi slušně. Byli to tři muži, jeden se jmenoval Michel a byl z televize. Další dva byli z rádia," řekl řidič Fadel.

Zmizeli na cestě domů

"V neděli ráno odjížděli pronajatým vozem z Bagdádu do jordánského Ammánu, odkud měli odcestovat do České republiky. Od té doby o nich nemáme žádné zprávy," potvrdil dnes Novinkám mluvčí ČT Martin Krafl s tím, že mise štábu ČT v Iráku právě končila.

"Kontaktovali jsme ministerstvo zahraničí i firmu, která našim pracovníkům auto pronajala," dodal. "Česká televize se na nás dnes ráno obrátila s žádostí o pomoc při získání informací o pobytu dvou členů štábu. Zatím nemáme žádné informace, co s nimi je," sdělil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Nepotvrdil tak zprávu o únosu.

Zprávy nejsou ani o redaktorovi Radiožurnálu

Zástupce českého velvyslance v Bagdádu Petr Přebinda upřesnil, že novináři odjeli z hotelu včera v sedm hodin ráno. Podle jeho vyjádření je situace kolem Bagdádu kvůli bojům značně nepřehledná, proto není možné zahájit pátrací akci.

"Novináři o vážné situaci věděli. Ani nás neinformovali, že odjíždí," dodal Přebinda. "Nyní musíme vyčkat, zda se najdou, či zda se opravdu jedná o únos. Pro pomoc českým občanům v nouzi máme standardní konzulární předpisy," řekl Novinkám na závěr.

Dalším novinářem, který chtěl jet taxíkem do Ammánu, byl redaktor Radiožurnálu Vít Pohanka. Dnes měl přiletět do Prahy, ale zatím se neozval. Šéf zahraniční redakce Jiří Hošek ČTK řekl, že s Pohankou ztratil spojení, ale že únos potvrdit nemůže.

NOVINKY

obsah | svět - svet