Tenistka Novotná vstoupí do Síně slávy

Jana Novotná v sobotu rozšíří skupinu českých zástupců v tenisové Síni slávy a mezi světovou elitu vstoupí při slavnostním ceremoniálu v Newportu jako čerstvá wimbledonská vítězka. Na travnatých dvorcích All England Clubu, kde zažila v roce 1998 díky triumfu ve dvouhře největší úspěch své profesionální kariéry, totiž v sobotu vyhrála spolu s Tracy Austinovou čtyřhru žen nad 35 let.

Společně s Novotnou budou do Síně slávy uvedeni i další skvělí hráči nedávné minulosti Jim Courier, Yannick Noah a funkcionář Butch Buchholz.

Česká tenistka byla do Síně slávy navržena spolu s dalšími sedmi kandidáty loni v září, o jejím členství poté rozhodlo hlasování komise složené ze zástupců mezinárodních tenisových médií. Brněnská rodačka vyhrála během své profesionální kariéry ve čtyřhře a smíšené čtyřhře šestnáct grandslamových turnajů.

Na okruhu WTA se radovala z 24 turnajových triumfů ve dvouhře, dalších 76 přidala v deblu. Má také dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili z olympijských her. Kariéru ukončila v roce 1999.

Novotná je šestou zástupkyní české tenisové školy, která si od roku 1955 vysloužila členství v Síni slávy. Před ní se uvedení dočkali Jan Kodeš, Hana Mandlíková, Jaroslav Drobný (za Velkou Británii) a dnes již američtí občané Ivan Lendl a Martina Navrátilová.

LIDOVKY

obsah | svět - svet