Kolumbii môžeme pomôcť pri odstraňovaní nášľapných mín

Slovensko by mohlo pomôcť Kolumbii pri odstraňovaní nášľapných mín, ktoré si v tejto latinskoamerickej krajine vyžiadajú denne dve obete.

O slovenských zariadeniach, ktoré sa osvedčili pri likvidácii mín v rôznych oblastiach, dnes informoval kolumbijskú rezortnú partnerku Caroline Barco Isaksonovú minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Podľa neho bude teraz úlohou kolumbijského veľvyslanca akreditovaného pre Slovensko, aby sa kontaktoval s príslušnými slovenskými firmami. Kukan verí, že tieto kontakty nakoniec dospejú ku konkrétnej spolupráci.

Zneškodňovanie nášľapných mín súvisí s bojom kolumbijskej vlády a prezidenta proti nelegálnym skupinám a terorizmu. Tie totiž útočia podľa Isaksonovej aj proti civilnému obyvateľstvu. Úzko prepojený s touto prioritou vlády je boj proti drogám, ktoré sú hlavným zdrojom financovania terorizmu. Ako dodala Isaksonová, v tomto smere dosahuje prezident Alvaro Uribe prvé výsledky. Počas jeho dvojročného pôsobenia vo funkcii totiž klesol počet kokaínových plantáží zo 110 tisíc hektárov na 86 tisíc hektárov. Ako dodal Kukan, v týchto dvoch spomenutých cieľoch ako aj v snahe zaviesť v Kolumbii štandardnú situáciu Slovensko Uribeho plne podporuje.

Ministri zahraničných vecí oboch krajín diskutovali aj o vzájomnej spolupráci, v ktorej sú ešte rezervy. Podľa Kukana môže byť príkladom pre ostatné slovenské firmy tvrdošínska mliekareň, ktorá má priamo v Kolumbii obchodného partnera.

SME

obsah | svět - svet