Češi měli na OH nejhorší bilanci od roku 1956

Když se spočítají medaile, přiveze česká výprava z olympijských her v Aténách nejhorší výsledek od roku 1956. Tehdy v Melbourne získala jediné zlato diskařka Olga Fikotová a tentokrát byl sám králem Roman Šebrle. České sportovce ale rozhodně nelze zatracovat. Oproti minulé olympiádě v Sydney bylo o hodně víc čtvrtých a pátých míst.

Atleti a střelci drželi český prapor. Fantastické Šebrleho desetibojařské zlato podtrhl úspěšným rizikem vedoucím k bronzové medaili mladý výškař Jaroslav Bába. Očekávanou medaili Kateřiny Kůrkové, která získala bronz, nečekaně vylepšila o jedno místo Lenka Hyková. Krok od titulu byly veslařská párová čtyřka a jachtařka Lenka Šmídová, bronz přidali slalomář Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a moderní pětibojař Libor Capalini.

Z 301 sad medailí si nejpočetnější česká mise v historii, jež čítala 142 sportovců, veze osm stejně jako v Sydney. Tehdy však vyhráli dva sportovci - oštěpař Jana Železný a kajakářka Štěpánka Hilgertová, jež byli i v Aténách považováni za medailové adepty. Ani jeden však svou možnost zapsat se do historie dalším medailovým ziskem nevyužil.

V několika případech měla Česká republika smůlu. Nejzářivějšími případy jsou oštěpařka Nikola Tomečková, která prohrála stříbro v poslední sérii a skončila nakonec o šest centimetrů čtvrtá, jen devět stejně dlouhých dílků dělilo od medaile diskařku Věru Pospíšilovou-Cechlovou. Čtvrtá místa byla celkem čtyři - navíc kanoista Martin Doktor a skifařka Mirka Knapková.

"Nikola měla strašnou smůlu, že ji dvě přehodily posledním pokusem. To se snad nikdy ještě nic takového nestalo. To nemá obdoby," prohlásil Železný, který prohrál v Soulu 1988 zlato o 16 centimetrů. "Tehdy jsem naříkal, ale to byla brnkačka. Bylo mi jí moc líto, mohlo být víc těch medailí," povídal. V Sydney obsadili Češi jediné čtvrté místo zásluhou tyčkařky Daniely Bártové. Ve srovnání s minulou olympiádou bylo letos také o dvě jména víc na pátých příčkách.

Alespoň jedno finále se čekalo od plavců - znakařka Ilona Hlaváčková nezklamala, za osobním maximem však zaostal kraulař Květoslav Svoboda a Daniel Málek, dvakrát pátý prsař ze Sydney, vyhořel. Výpadkem skončily závody pro české vodní slalomáře, tradiční sběratele cenných kovů. Jejich čest zachraňovali Volf se Štěpánkem bronzovou medailí se štěstím.

Rychlostní kanoista Doktor se stále drží ve špičce, k medaili mu chyběl kousek. "Musíme se ale zamyslet, proč je sám," řekl předseda ČOV Milan Jirásek. Odpovídajícím postavením ve světovém basketbalu je pátá pozice českých hráček. Jen dvě pátá místa cyklistů, ať jde o silnici, dráhu či horská kola, jsou mírným zklamáním. Čekalo se víc také od zápasníků, ani stolní tenisté nezazářili, více medailí si přáli veslaři a absolutním výbuchem skončilo vystoupení pěti triatlonistů.

Naopak zazářil tenista Tomáš Berdych, který vyřadil světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska i Španěla Tommyho Robreda. Dobré výkony předvedly plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Nováková, jež měly pro osmifinále těžký los. Capaliniho bronz podtrhl šestým místem Michal Michalík.

Hned několik sportovců na olympiádě zradilo zdraví. Trpěli všichni tyčkaři Pavla Hamáčková, Adam Ptáček i Štěpán Janáček, z desetiboje odstoupil Tomáš Dvořák, zcela zdrávi nebyli stolní tenisté Petr Korbel a Renáta Štrbíková, i plážové volejbalistky měly potíže. Moderní pětibojařku Alexandru Kalinovskou oslabila před olympiádou začínající viróza.

V Atlantě 1996 mělo 117 českých reprezentantů medailovou bilanci 4-3-4, čímž skončila ČR na 17. místě v pořadí národů. Před čtyřmi lety si ze Sydney 126 českých olympioniků odvezlo osm cenných kovů (2-3-3), které výpravě zajistily 28. příčku v hodnocení zemí. Letošní družstvo 142 sportovců se umístilo na celkovém 42. místě.

LIDOVKY

obsah | svět - svet